ABD'den Şam yönetimi için karar

ABD Temsilciler Meclisi, Beşar Esad yönetiminin savaş suçları mahkemesinde yargılanması için delil toplanması ve gerekli girişimlerde bulunulması yönünde karar aldı

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Şam yönetimi için karar

ABD, Suriye'de rejim ve müttefiklerinin işledikleri savaş suçlarıyla ilgili mahkeme kurulmasını talep eden kararı kabul etti.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanan H.Con.Res.121 sayılı karar tasarısı, komite tarafından kabul edildi. Cumhuriyetçi Parti'nin New Jersey milletvekili Christopher Smith tarafından hazırlanan tasarı, özellikle Esed rejimi başta olmak üzere rejimin müttefikleri ve çatışmanın diğer taraflarınca işlenen suçlar için bir savaş suçları mahkemesi kurulması talebini kapsıyor. Tasarıda bu suçların "savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla" aynı olduğu belirtilerek, uluslararası yasaların ihlalini oluşturduğu ve Temsilciler Meclisi'nin bunları şiddetle kınadığı ifade ediliyor.

SALDIRILAR SON BULSUN

Suriye'de rejim ve müttefiklerinin sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılarının son bulması için ABD yönetimi ve ortaklarına gayret sarf etmeleri çağrısında bulunan tasarı, ayrıca Obama yönetiminin ihtiyaç sahiplerine yardımların sürekli ve adil bir biçimde erişmesini güvence altını almasını istiyor.

SURİYE SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİ

Tasarı, Suriye'de devam eden insan hakları ihlallerinin belgelenmesi çabalarını ve bu suçlara ilişkin gelecekteki davalarda kullanılabilecek delillerin toplanmasına öncelik verilmesi konusunu içeriyor.

Suriye için bir savaş suçları mahkemesinin kurulmasını talebini de içeren tasarıda, "Tasarı, ABD Başkanı'ndan (Barack Obama), ABD'nin BM Daimi Temsilcisi'ni (Samantha Power) bir Suriye savaş suçları mahkemesi kurulmasını gündeme getirmek ve desteklemek için ABD'nin etkisi ve gücünü kullanmakla görevlendirmesini ister" ifadesine yer veriliyor.

Ayrıca tasarıda, diğer ülkelere de seslenilerek Suriye insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırımla suçlanan kişilerin yakalanarak mahkemeye teslim edilmesi çağrısında bulunuluyor.
Azınlıklara yönelik saldırılar "soykırım" olarak tanımlansın kararı
Öte yandan komitede Cumhuriyetçi Parti Nebraska milletvekili Jeff Fortenberry tarafından hazırlanan Ortadoğu'da azınlıklara DAEŞ'in yaptığı saldırıların "soykırım" olarak nitelendirilmesini isteyen karar da kabul edildi. H.Con.Res. 75 sayılı karar tasarısında Hristiyanların yanı sıra Yezidi, Türkmen, Kürt gibi diğer dini ve etnik kökenlilere yönelik DAEŞ'in saldırılarının "savaş suçu", "insanlığa karşı işlenen suç" ve "soykırım" olarak tanımlanması isteniyor.

Yorumlar