Randevu sistemini kilitleyenlere karşı yeni önlem

Hastanelerde randevu sisteminin tıkanmasına neden olanları engellemek için "onaylı randevu sistemi"ne geçiş yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Randevu sistemini kilitleyenlere karşı yeni önlem

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde uygulanacak yeni randevu sistemini açıkladı. Ulusal Sağlık Hizmetleri Toplantısı'nda konuşan Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapsamında randevusu olan hastaların ertesi gün saat 20.00'ye kadar randevularını onaylaması gerektiğini duyurdu.

YENİ RANDEVU SİSTEMİ PAZARTESİ BAŞLIYOR

Fahrettin Koca, MHRS'nin modifiye edilerek yeni bir özellik kazandığını belirtti. Pazartesi itibarıyla başlayacak sistemde randevusu olan hastaların akşam 20.00'ye kadar randevularını onaylaması veya gelemeyeceklerini bildirmesi gerekiyor. "Onaylı randevu dönemi hayırlı olsun" diyerek yeni uygulamanın hastanelere ve hekimlere zaman kazandıracağını vurgulayan Koca, "Hasta gelemeyeceği randevuyu iptal edecek. Böylece randevu sadakatsizliği sebebiyle boş kalan kapasiteyi hizmet bekleyen hastalar için kullanabileceğiz." ifadelerini kullandı.

"65 YAŞ ÜSTÜ VE KANSER HASTALARI ONAY ZORUNLULUĞUNDAN MUAF"

65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları için yeni sistemde istisna yapıldığını belirten Koca, bu gruptaki hastaların randevu onayı yapmasının gerekmediğini söyledi. Onaylı randevu sistemiyle birçok branşta hastaların taleplerine 24 saat içinde cevap verebileceklerini ifade eden Koca, "Taleplerin etkin şekilde karşılanabilmesi için Randevu Koordinasyon Merkezi'ni devreye alıyoruz. Bu merkezin faaliyetlerini şahsen takip edeceğim." dedi.

BEYAZ REFORM VE SAĞLIKTA ŞİDDETLE MÜCADELE

Toplantıda Koca, beyaz reform ile kamuya geçişin kolaylaştırıldığını ve sağlıkta şiddetin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Beyaz kod uygulamasının yanı sıra gri kod uygulamasının da başlatıldığını kaydederek, beyaz kod sayısının önemli oranda düştüğünü, gri kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüşün %50'nin üzerinde olduğunu ifade etti.

UMKE ATAK VE UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİ

Fahrettin Koca, medikal kurtarma görevli UMKE çatısı altında "UMKE Atak" adında yeni bir birim kurulduğunu, bu ekiplerin medikal arama kurtarma çalışmalarını yürüteceğini söyledi. Ayrıca, uzaktan sağlık hizmeti için altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirten Koca, pilot uygulamaların başladığını ve kronik hastaların takibi, rapor ve reçete yenileme gibi hizmetlerin çevrim içi sunulmasının planlandığını aktardı.

SMA TARAMA PROGRAMI VE YENİ UYGULAMALAR

SMA Taşıyıcı Tarama Programı'nda 1,4 milyon çifti taradıklarını belirten Koca, yeni doğan SMA Tarama Programı kapsamında 2,2 milyon bebeğe ulaşıldığını ve erken teşhisle tedavi başarısının %90'ı geçtiğini vurguladı. Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri'ni hayata geçirdiklerini belirten Koca, "Yaşam" adı verilen merkezlerde 80 yaş üzeri vatandaşlara hizmet verildiğini ve yaş sınırını düşürerek bu hizmeti genişleteceklerini ifade etti.

Yorumlar