Teksas yanıyor!

Son günlerde "bağımsız hareket etmekle suçlanan" ABD'nin Teksas eyaletinde ortaya çıkan yangınlar eyalet tarihinin en büyük ikinci yangınları olarak kayıtlara geçti

Google Haberlere Abone ol
Teksas yanıyor!

ABD'nin Texas eyaleti, 26 Şubat tarihinde başlayan ve hızla yayılan 'Smokehouse Creek' adlı orman yangınıyla mücadele ediyor. Kuzey Texas'ta yer alan Panhandle kasabasını etkisi altına alan yangın, şiddetli rüzgarların da etkisiyle yaklaşık 500 bin dönüm alana yayıldı. Yangının başladığı günden bu yana devam eden alevler, bölgede yaşayan binlerce kişinin tahliye edilmesine sebep oldu. Texas Valisi Greg Abbott, 60 ilçeyi kapsayan bir acil durum ilanı yayımlayarak vatandaşları dikkatli olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Yangın, sadece yerleşim yerlerini değil, aynı zamanda bölgedeki ulaşım yollarını da olumsuz etkiledi. Görüş mesafesini daraltan yoğun duman nedeniyle pek çok yol trafiğe kapatıldı. Eyalet sakinleri, cep telefonlarındaki acil durum uyarı sistemlerini aktif hale getirerek tahliyeye hazır olmaları konusunda uyarıldı. Şu ana kadar yangından etkilenen 4,500'den fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı. Bölgedeki bir nükleer tesis de geçici olarak faaliyetlerini durdurdu.

GEÇMİŞTEKİ YANGINLAR VE MEVCUT DURUM

Texas tarihinde 2006 yılında yaşanan ve 900 bin dönümden fazla alanın kül olmasına neden olan yangın hatırlanıyor. Smokehouse Creek yangını, mevcut verilere göre eyalete en çok zarar veren ikinci büyük yangın olarak kayıtlara geçti. İtfaiye ekipleri, daha düşük sıcaklıklar ve beklenen yağışlarla birlikte yangını kontrol altına alma konusunda umutlu.

ABD genelinde, şubat ayında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Güney bölgelerden Kanada sınırına kadar uzanan bir sıcak hava dalgası etkili oluyor. Illinois gibi ülkenin en kuzey eyaletlerinde bile sıcaklıklar 22 dereceye yaklaşıyor. Bu olağanüstü sıcaklık artışlarının, nemli havanın etkisi ve güneydeki sıcak havayı kuzeye doğru çeken alışılmadık bir alçak basınç sisteminden kaynaklandığı belirtiliyor.

 

Yorumlar