İsrail, Refah kentine saldırıyor, Hamas direniyor

İsrail'in Refah kentine yönelik saldırıları aralıksız bir şekilde sürerken Hamas'ın silahlı kanadı da direnişi sürdürüyor. Öte yandan ABD, ilk kez İsrail'e askeri sevkiyatı durdurduğunu açıkladı. Bu durum İsrail hükümetini kızdırdı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail, Refah kentine saldırıyor, Hamas direniyor

Ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bir dönemde İsrail, Gazze'ye saldırılarını sürdürüyor. Heyetler, tarafların katılımıyla Kahire'de yeniden bir araya geldi, ancak görüşmelerden sonuç alınamadı. Hamas, "Refah'ta direniyoruz" açıklamasını yaparken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail'e göndereceği güçlü bombalar içeren mühimmat sevkiyatını askıya aldı.

İSRAİL'İN REFAH SALDIRISI

Gazze Savaşı kritik bir aşamaya gelirken, İsrail tankları, Hamas'ın ateşkesi kabul etmesinden bir gün sonra Refah'a girdi. Mısır'a açılan Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçiren İsrail işgal askerleri, burada Hamas ve İslami Cihad ile yoğun çatışmalara girdi. Hamas, Refah kentinin doğusunda İsrail askerleriyle mücadele ettiklerini açıkladı. İslami Cihad da Refah'ın doğusundaki havaalanı yakınlarında İsrail askerlerine ve askeri araçlarına saldırı düzenlediklerini duyurdu.

YOĞUN BOMBARDIMAN VE SINIR KAPILARI

İsrail, Gazze'yi karadan ve havadan yoğun bombardımana aldı. İsrail ordusu, Refah'ın doğusunda Hamas'a ait altyapıları tespit ettiklerini belirtti. Askerlerin Refah sınır kapısının Gazze tarafına baskınlar düzenlediği ve belirlenen hedeflerin havadan vurulduğu belirtildi. Refah sınır kapısının İsrail'in eline geçmesiyle kapı kapandı, yardımların ve hastaların geçişine izin verilmiyor. Diğer yandan, İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Şalom sınır kapısı üç gün sonra tekrar açıldı. Kapı, Hamas'ın pazar günü düzenlediği roket saldırısı sonrası kapatılmıştı.

ABD SEVKİYATI ASKIYA ALDI

Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'in geniş çaplı operasyonlarda kullanabileceği güçlü bombalar içeren mühimmat sevkiyatını askıya aldı. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarından bu yana İsrail'e güçlü destek veren ABD, ilk kez askeri sevkiyatı durdurdu. Savunma Bakanı Lloyd Austin, sevkiyatla ilgili nihai kararın henüz verilmediğini söyledi. Joe Biden yönetimi, Refah'a geniş çaplı operasyona karşı çıkarak, sivillerin zarar görmemesi gerektiğini vurguluyor.

İSRAİL, ABD'Yİ UYARDI

ABD'nin "Axios" haber sitesine göre, Joe Biden yönetiminin İsrail'e gönderilecek mühimmat sevkiyatını durdurması, Tel Aviv hükümetinde endişe uyandırdı. İsrailli yetkililer, ABD'nin sevkiyatı durdurma kararından dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi. Sevkiyatın askıya alınmasının esir takası müzakerelerini riske atabileceği konusunda Washington yönetimini uyardılar. İsrailli yetkililer, ABD'li muhataplarına sadece sevkiyatın askıya alınmasından değil, konunun medyaya sızmasından da rahatsız olduklarını belirtti.

Yorumlar