AK Parti "Neden oy vermediniz" anketi yaptırdı

AK Parti, yerel seçimlerde neden oy alamadığını vatandaşların neden sandığa ilgi göstermediğini gerçekleştirdiği anketlerle sordu. Alınan cevapların başında ise beklendiği gibi ekonomi geldi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti "Neden oy vermediniz" anketi yaptırdı

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin yüzde 37.7 ile birinci parti olarak öne çıkması, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) saflarında büyük bir krize yol açtı. Seçimlerdeki başarısızlığın nedenlerini araştırmak amacıyla "Neden AK Parti'ye oy vermediniz?" sorusunu içeren kapsamlı bir anket düzenleyen parti kaynakları, ekonomik sorunların sonuçlar üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtti.

GENİŞ KATILIMLI ANKETİN SONUÇLARI

2024 yerel seçim sonuçlarının etkisi sürerken, CHP'nin birinci parti, AK Parti'nin ise ikinci olmasının sebepleri üzerine geniş katılımlı bir anket çalışması yapıldı. Bu ankette CHP ve diğer partilere giden oylar analiz edilirken, sandığa gitmeyen seçmenlerin de görüşleri alındı. AK Parti kaynakları, oy kaybının yüzde 50'den fazlasının ekonomi başlığı altında hayat pahalılığı, emeklilik durumu ve kira fiyatları gibi nedenlerden kaynaklandığını kaydetti. Ekonominin ardından ikinci en önemli sebep ise "AK Parti'nin halktan kopması" olarak gösterildi.

AK PARTİ'NİN YENİ YOL HARİTASI

Türkiye gazetesinin haberine göre, AK Parti kurmayları, "Seçim sonuçlarıyla ilgili veriler toplanmaya devam ediyor. Bir anlamda vatandaşın bizden beklentilerini net olarak ortaya çıkarmak istiyoruz. SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) bir çalışma yapıyor, teşkilatlardan ve milletvekillerinden gelen rapor ve öneriler de alınıyor. Vatandaş bizden ne bekliyor? Her yönüyle bakıyoruz. Bu tespitler partinin bundan sonraki yol haritasına etkili olacak. Yeni bir program, yeni bir hikâye ortaya çıkarılacak" değerlendirmesinde bulundu.

PARTİDE BÜYÜK DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

AK Parti'nin seçmen tabanında yaşanan oy kaymasının devam ettiğini ve seçim sonrası oranlarda küçük çaplı bir gerilemenin gözlendiğini belirten parti kaynakları, mevcut durumda CHP'nin birinci parti olma konumunu sürdürdüğüne dikkat çekti. AK Parti'de yapılan istişare toplantılarında değişim beklentilerine yönelik görüşler de paylaşıldı. Parti kurmayları, kongre ile birlikte parti yönetiminde büyük bir değişim yaşanacağını ve parti politikalarında önemli değişiklikler olabileceğini ifade etti.

POLİTİKA DEĞİŞMEZSE BENZER SONUÇLAR

AK Parti içindeki önemli isimlerin ortak görüşü, "Kişilerin değişimi yeterli olmaz. Politikalar değişmezse, bir dahaki seçimde de benzer sonuçlarla karşılaşılır" yönünde oldu. AK Parti'deki istişare toplantılarında ve Strateji Kurulunun düzenlediği toplantılarda, geniş katılımlı olarak yerel seçimlerde diğer partilere giden oyların kalıcı olmamasını sağlamak amacıyla yeni ve radikal adımların atılması yönünde fikir birliği dile getirildi.

Yorumlar