Süper değil doğal anne olun!

Ekonomik şartlar ve toplumsal gelişmelerle birlikte annelerin eğitim düzeyinin yükselmesi ve çalışan anne sayısının artması annelik beklentilerini yükseltti.

Google Haberlere Abone ol
Süper değil doğal anne olun!
Teknolojik gelişmelerle internetin ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi, bilgiye ulaşmamızı kolaylaştırdı. Fakat bu kolaylık, sorunları da beraberinde getirdi. Çocuk yetiştirme konusunda bilgi kirliliği arttı. Sosyal medyanın anneler arasında sık kullanılması anneler arasındaki çocuk yetiştirme konusunda tavsiyelerin hızlıca yayılmasına ve annelerin “Acaba ben iyi bir anne miyim” kaygısını yaşamasına neden oldu. Anneler diğer anneleri model alarak kendilerini eksik görmeye ya da yüksek beklentiler koyarak hayatı kendilerine zorlaştırdılar.

Annelere tarih boyunca verilen temel roller,  “Yuvayı dişi kuş yapar” atasözümüze de yansıyor. Anne hem yuvayı yapar hem çocuk doğurur hem de evin düzenine bakar. Bu da yetmez gibi bir de son yıllarda çalışan anne rolü eklendi bunlara. Anne hem çocuk bakacak, hem evdeki işleri ve düzeni sağlayacak, hem de işe gidecek. Tüm bu görevleri yaparken de mükemmel olması gerekiyor.

DAHA İYİ OLMA DÜŞÜNCESİ STRES YAPIYOR

Bütün bu sorumluluklar annelerin süper anne sendromu yaşamasına neden oluyor. ‘Süper anne sendromu' adından da anlaşılacağı üzereannelik konusunda mükemmeli yakalamaya çalışmaktır.  Mükemmel bir anne olma ve her şeyini eksiksiz bir şekilde yapma düşüncesi kaygı ve strese neden olur. Özellikle bu sendrom ilk defa anne olan ya da çok geç yaşta anne olan eğitim düzeyi yüksek annelerde görülmektedir. Süper anne sendromunun en önemli belirtisi kendine gerçekçi olmayan yüksek beklentiler koymaktır. Yani kendini zorlamaktır. Bir birey olarak anne robot değildir ve olağanüstü güçleri yoktur. Anne de olsa dinlenmeye, kendini şımartmaya ve kendini beslemeye ihtiyacı vardır.

SAĞLIĞIN BOZULMASINA NEDEN OLUR

Aslında merkezimize gelen annelerin yüzde 90'ının süper anne sendromu taşıdığını söyleyebilirim. Çünkü anneler hem çalışıyor hem de evdeki sorumluluklarını aksatmadan yapmaya çalışıyorlar. Bütün bu fedakârlıklarına rağmen anneler kendilerinden şüphe ediyor ve kendilerini yeterli görmüyorlar. “Türk kadını fedakârdır” anlayışını yaşıyoruz. Aşırı fedakârlık birey olan annenin kendini unutmasına sebep oluyor.

Anne de olsak hayatımızdaki rolleri dengelemeliyiz. Sadece eş, anne ya da çalışan rolünde kalmak hayat kalitemizi düşürür. Süper anne olmak yerine doğal anne olmalıyız. Anneler her şeyi mükemmel yapmaya çalışmak yerine kendilerine hata yapma fırsatı vermeli, en önemlisi kendilerine zaman ayırmalı. Eğer kaygıları çok yüksekse mutlaka uzman desteği almalılar. Çünkü süper anne olmak sadece kendilerinin değil, çocuklarının gelişimini de olumsuz etkiler. Anne bir süre sonra sağlık problemleri yaşamaya başlar. Çünkü mükemmel anne olmak mümkün değilken mükemmel olmak adına sürekli kendi ihtiyaçlarından ödün vermek sağlığı bozar.

Yorumlar