Evde Bakım Maaşı Şartları 2024 zammı ne kadar oldu?

Evde Bakım Maaşı Şartları 2024 yılında değişti mi, şartları nedir, kimler alabiliyor sorularının cevaplarını derledik. Evde bakım maaşından faydalanmak isteyen vatandaşların öncelikle şartları araştırarak başvuru yapması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Evde Bakım Maaşı Şartları 2024 zammı ne kadar oldu

Evde Bakım Maaşı şartları 2024 yılında da vatandaşlar tarafından merakla araştıılıyor. Çünkü yeni yılla birlikte maaşlara yüzde 50 oranında zam geldi. Bu nedenle birçok kişi yeni maaştan faydalanmak istiyor. Peki, Evde Bakım Maaşı Şartları 2024 yılı itibariyle nedir?

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI 

2024 yılında Türkiye'de evde bakım maaşı, kamu çalışanlarına yapılan zam sonrası artış gösterdi. Daha önce 5098 TL olan evde bakım maaşı, %49,25 oranındaki zam ile 7608 TL'ye yükseldi. Bu maaş, engelli bireyler ve onların bakımını üstlenen vatandaşlar için ödenmektedir.

Evde bakım maaşından yararlanabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar arasında, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden az olması ve engelli sağlık kurulu raporunda belirtilen özel şartların yerine getirilmesi yer alıyor. Ayrıca, engelli bireyin başkasının yardımı olmadan hayatını sürdüremeyecek durumda olması ve bu durumun bir değerlendirme heyeti tarafından tespit edilmesi gerekiyor.

Engelli bireyin engel oranına göre maaş miktarları da değişiklik gösteriyor. Engel oranı %40-69 arasında olanlar için maaş 3912 TL, %70 ve üzeri için 5685 TL ve 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 TL olarak belirlenmiştir.

Evde bakım maaşı/aylığı her ayın 11 ile 15'i arasında hesaplara yatırılmaktadır. Bu ödeme, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmaktadır ve evde bakım desteği alabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Müdürlüklerin bulunmadığı yerlerde ise Kaymakamlıklara başvuru yapılabilir​​​​​​.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Evde bakım maaşı alabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:

  1. Hane İçi Gelir Durumu: Hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelirin, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden az olması gerekiyor.

  2. Engel Durumu ve Sağlık Raporu:

    • 18 yaşından büyük bireyler için: Engelli sağlık kurulu raporunda “ağır engelli” veya “tam bağımlı” ifadelerinin yer alması.
    • 18 yaşından küçük bireyler için: Engelli sağlık kurulu raporunda “ağır engelli” veya “Çok ileri düzeyde özel gereksinimi vardır”, “Belirgin özel gereksinimi vardır” veya “Özel koşul gereksinimi var” ifadelerinin yer alması.
  3. Başkasının Yardımına Muhtaçlık Durumu: Engelli bireyin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olduğunun, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda tespit edilmesi.

  4. Başvuru Yeri: Evde bakım desteği alabilmek için, engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Müdürlüklerin bulunmadığı yerlerde ise Kaymakamlıklara başvuru yapılabilir​​​​.

Evde Bakım Maaşı Şartları 2024

Yorumlar