Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan Ego ve Huzur Üzerine Değerlendirmeler

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, egosu büyük olan insanların mutlu olamayacağını ve gerçek başarının iç huzurda olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Ego ve Huzur Üzerine

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, egonun kişisel mutluluk üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Tarhan'a göre, egosu büyük olan insanlar mutlu olamaz. Bu kişilerin sürekli bir haz peşinde koştuğunu ve devamlı heyecan arayışı içinde olduğunu belirtti.

Huzur ve Mutluluk Anlayışı

Prof. Dr. Tarhan, huzur kelimesinin kültürel boyutlarına değinerek, Batı kültüründe mutluluk kavramının genellikle haz odaklı ve heyecan arayışı şeklinde olduğunu ifade etti. Batı kültürünün olumsuz duyguları reddettiğini ve dışsal mutluluğu aradığını, buna karşın asıl başarının iç huzurda olduğunu vurguladı.

Geçmiş ve Gelecek Kaygıları

Tarhan, insanların geçmişte yaşadıkları olaylara takılı kalmalarının veya gelecekle ilgili kaygılarının mutluluk ve huzurlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Huzurlu insanın geçmişi değerlendirdiğini, geleceğe planlar yaparken bugünü kendiyle barışık olarak yaşadığını dile getirdi.

Hümanizm ve Ego

Hümanizmin, insanı merkeze alan ve insanı kutsallaştıran bir yapı olduğunu belirten Tarhan, bu yaklaşımın insanların egolarını şişirdiğini ve bu durumun mutluluğa engel olduğunu ifade etti.

Kişisel Huzur Yaklaşımı

Prof. Dr. Tarhan, kişisel huzurun, acıyı kabullenmek ve yönetmekle mümkün olduğunu belirtti. Huzurun, olumsuzluklardan kaçmak değil, bunları yöneterek olumluya doğru adım atmak olduğunu vurguladı.

İdeal Benlik ve Kendini Tanıma

Tarhan, insanların gerçek benlikleri ve ideal benlikleri arasında denge kurmalarının önemine değindi. İdeal benliğe ulaşmanın zor olduğunu, huzurun ise "olması gereken" benliği yakalamakla mümkün olduğunu belirtti.

Psikolojik Rahatlık ve Afiyet

Sağlığın bedensel rahatlık, iyiliğe; afiyetin ise psikolojik rahatlık, iyiliğe karşılık geldiğini ifade eden Tarhan, bu iki durumun birleştiğinde huzurun oluştuğunu söyledi.

Yorumlar