Yargıtay'dan "düğün takıları kimin olacak" kararı

Yargıtay, "düğün takıları gelinin mi damadın mı" tartışmasına son noktayı koyan bir içtihat kararında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay'dan "düğün takıları kimin olacak" kararı

Yargıtay, uzun süredir tartışma konusu olan ve özellikle boşanma davalarında anlaşmazlıklara neden olan "düğün takıları kimin mülkiyetinde olmalı?" sorusuna cevap verdi. Yapılan açıklamaya göre, artık düğünde gelin ve damada takılan takılar, onların kişisel mülkiyeti olarak kabul edilecek. Karar, yargının konuya ilişkin içtihatlarında önemli bir değişikliği işaret ediyor.

Yargıtay'ın kararına göre, düğünde damada takılan takılar damadın, geline takılan takılar ise gelinin mülkiyetinde olacak. Alınan kararla, "düğünde takılan altınlar kimin mülkiyetinde olacak?" sorusuna net bir cevap verilmiş oldu.

Konu hakkında CNN TÜRK'e konuşan Avukat Selin Kırhan, Yargıtay'ın içtihat değişikliğine giderek, düğünde takılan ziynet eşyalarının kime ait olduğu konusunda yeni bir düzenlemeye gittiğini belirtti. Kırhan, "Artık düğünde kadına ve erkeğe takılan takılar, sadece onların olacak. Yargıtay, özgülenme kriteri getirerek, kadına özgü takıların (bilezik, küpe, kolye gibi) kadının, erkeğe takılan para veya altın gibi değerlerin ise erkeğin mülkiyetinde olacağını belirtti" dedi.

Takıların kime takıldığının belirlenmesi konusunda, düğün videoları ve fotoğrafları önemli bir rol oynayacak. Avukat Kırhan, bu görsel materyallerin incelenmesi ve uzman kuyumcu bilirkişiler ile yapılan raporlamalar sonucunda takıların kime takıldığının belirleneceğini ifade etti.

Yargıtay'ın bu kararı, özellikle boşanma davalarında sıklıkla karşılaşılan düğün takılarına ilişkin anlaşmazlıklara son vermesi bekleniyor. Düğün takılarının mülkiyeti konusunda getirilen netlik, ileride yaşanabilecek ihtilafların önüne geçilmesine yardımcı olacak. Karar, evlilik sürecindeki mülkiyet haklarına dair yargı pratiğinde önemli bir değişiklik olarak kaydedildi.

Yorumlar