İran halkı liderlerini son yolculuğuna uğurladı

İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için başkent Tahran'da düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Tören, dini lider Ayetullah Hamaney'in kıldırdığı cenaze namazıyla gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
İran halkı liderlerini son yolculuğuna uğurladı

İran'da, helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için üç gün sürecek cenaze törenleri başladı. İlk tören dün Tebriz'de gerçekleşti. Reisi'nin naaşı, törenlerin ikinci durağı olan başkent Tahran'a ulaştı. Bugün düzenlenen törene on binlerce kişi katıldı.

HAVALİMANINDA DUYGUSAL ANLAR

Hükümet ve askeri yetkililer, Reisi'nin cenazesinin getirildiği havalimanını kırmızı halı ile kapladı. Askerler tabutu taşırken pek çok kişi ağladı ve yas tuttu. Devlet medyasının yayınladığı görüntülere göre, başkanlık uçağında bir koltuk boş bırakılmış, sadece siyah kumaşla örtülmüş ve üzerine Reisi'nin resmi yerleştirilmişti.

TAHRAN'DAKİ VEDA TÖRENİ

Tahran'da düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim, Reisi'nin koruması Seyit Mehdi Musevi, pilotlar Tahir Mustafavi ve Muhsin Deryanuş ile teknik personel Behruz Gadimi için veda töreni gerçekleştirildi. İmam Humeyni Musalla Camisi'nde düzenlenen törende, kazada hayatını kaybedenlerin aileleri de yer aldı. Törene katılan Tahranlılar, ağıtlar yakarak gözyaşlarına boğuldu.

TÜRKİYE'DEN KATILIM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı Ayetullah İbrahim Reisi'nin cenaze törenine katılmak için Tahran'a gitti.

SON DURAK MEŞHED

Yarın, İran'ın en kutsal kenti Meşhed'de düzenlenecek törenin ardından Reisi'nin cenazesi burada defnedilecek. Törenlerin yapılabilmesi için resmi tatil ilan edildi ve tüm ülkedeki ofisler kapatıldı.

KAZANIN SEBEBİ BELİRSİZ

Kazaya neyin sebep olduğuna ve neden bu kadar çok üst düzey İranlı hükümet yetkilisinin onlarca yıllık tek bir helikopterde seyahat ettiğine dair ise henüz bir açıklama yapılmadı. İran halkı, İbrahim Reisi ve diğer yetkililer için duyduğu derin üzüntüyü dile getirirken, kazanın sebebinin aydınlatılması için de yetkililerden açıklama bekliyor.

İLK TÖREN TEBRİZ'DE

Cenaze töreni, salı günü helikopterin düştüğü İran'ın kuzeybatı dağlık bölgesinin en büyük şehri olan Tebriz'de başladı. Tebriz'deki törende cenaze namazı ve geçit töreni gerçekleştirildi. Cenazeler, Tebriz'deki törenin ardından Kum kentine götürüldü. Kum, dini öneminin yanı sıra Reisi'nin dini eğitim aldığı yer olarak biliniyor.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Birçok ülke lideri ve yetkilisi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve diğer üst düzey yetkililerin hayatını kaybetmesi nedeniyle başsağlığı mesajları gönderdi. İran halkına ve hükümetine destek mesajları iletilirken, kazanın yarattığı derin üzüntü ve şok birçok ülke tarafından paylaşıldı.

İran'da üç gün sürecek cenaze törenlerinin ikinci günü, başkent Tahran'da gerçekleşen veda töreniyle devam etti. Yarın Meşhed'de düzenlenecek törenin ardından Reisi'nin cenazesi burada defnedilecek.

Yorumlar