Avrupalılar İsrail'in soykırım yaptığının farkında

Avrupalı birçok siyasetçi, uluslararası dengeler nedeniyel İsrail'e sessiz kalmayı tercih ederken azınlıkta da olsa bazı isimler seslerini yükseltebiliyor. Birçok Avrupalı, İsrail'in soykırım yaptığının net bir şekilde farkında.

Google Haberlere Abone ol
Avrupalılar İsrail'in soykırım yaptığının farkında

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Berlin'de düzenlenen "Demokrasi Şenliği"nde vatandaşların sorularını cevapladı. Bir katılımcının, Alman hükümetinin İsrail'e verdiği askeri destek konusunda kırmızı çizgilerinin neler olduğunu sorması üzerine Habeck, Alman hükümetinin birçok kez Refah'a saldırının yanlış olduğunu ve İsrail'in bu saldırıyı yapmaması gerektiğini söylediğini belirtti.

Habeck, İsrail'in uluslararası hukuka uyması gerektiğini vurgulayarak, "Açlık, Filistin halkının çektiği acılar ve Gazze Şeridi'ndeki saldırılar, uluslararası hukukla bağdaşmıyor. Yani gerçekten de öyle, İsrail orada sınırları aştı. Bunu yapmamalı." ifadelerini kullandı. Ayrıca, Hamas'ın silahları bırakması durumunda savaşın hemen sona erebileceğini savundu.

İSPANYA'DAN SERT AÇIKLAMA

İspanya devlet televizyonu RTVE'ye demeç veren İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Gazze'de olup bitenlerin gerçek bir soykırım olduğunu belirtti. Robles, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinde koalisyonun küçük ortağı Sumar ittifakından olan bakanların İsrail'e sürekli olarak "soykırım" suçlaması yaptığını hatırlatarak, ilk defa koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) bir bakanın İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını dile getirdiğini vurguladı.

FİLİSTİN DEVLETİNİN TANINMASI

Robles, İspanya hükümetinin 28 Mayıs'ta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında, 2014'te Mecliste alınan kararı onaylayarak Filistin devletini resmi olarak tanıyacak olmasıyla ilgili bir soruya, "Filistin devletinin tanınması, barışa yönelik bir taahhüttür, iki devletin bir arada yaşamasına yönelik bir taahhüttür. Bu, İsrail devletine karşı değildir. Saygı duyduğumuz insanlar olan İsraillilere karşı değildir. Bu, Gazze'deki şiddete son verilmesine, barışa yönelik bir taahhüttür." cevabını verdi.

Robles ayrıca, "Hepimizin terörle mücadele gibi ortak hedefleri var. Konunun daha diplomatik, daha siyasi boyutu var ama terörle mücadelede hepimiz işin içindeyiz." dedi.

Bu açıklamalar, Avrupa'da Gazze'deki duruma ilişkin artan endişeleri yansıtırken, İsrail'in eylemlerine yönelik uluslararası tepkinin bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Yorumlar