TBMM: Onurlu bir barış anlaşmasının yapılmasını bekliyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, İsrail’in Filistin’e karşı sürdürdüğü saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu. Komisyonun yayınladığı bildiride, “İsrail’in Filistin’e yönelik gayri...

Google Haberlere Abone ol
TBMM: Onurlu bir barış anlaşmasının yapılmasını bekliyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, İsrail’in Filistin’e karşı sürdürdüğü saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu. Komisyonun yayınladığı bildiride, “İsrail’in Filistin’e yönelik gayri insani ve gayri hukuki saldırılarını şiddetle kınıyor, bu zalimce tutumun sona erdirilmesini istiyoruz. Filistin halkının köleleştirildiği bir ateşkes değil, Ortadoğu’ya barış ve huzur getirecek onurlu bir barış anlaşmasının yapılmasını bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Yaşanan süreç içerisinde İsrail’in kaybolan gençlerin öldürülmesi hususunun aydınlatılması ve faillerin bulunup cezalandırılması için Filistin yetkilileriyle ve özellikle suçladığı Gazze ile hiçbir şekilde temas kurmadığı ifade edildi. Bildiride, abluka altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinlileri topluca cezalandırmayı tercih edilerek adeta Gazze’yi yok etmeye yönelik bir saldırının gerekçesinin bulunduğu bildirildi.

Hava saldırılarında atılan tonlarca bomba ile yüzlerce Filistinli’nin öldüğü binlercesinin ise yaralandığını ifade edildiği bildiride, “En acı olanı ise ölenlerin yüzde 80’inden fazlası çatışmanın hiçbir şekilde tarafı olmayan sivil insanlardır. Öyle ki, Gazze sahilinde oyun oynayan 15 çocuğa İsrail donanması tarafından füze atılmış ve yaşları dokuz ilâ 12 arasında değişen 4 çocuk hayatını kaybetmiştir. Kalan çocuklar ise kan ve gözyaşı içinde kaçarak kurtulmuşlardır.” açıklamalarında bulunuldu.

Bazı İsrailli politikacıların, Filistinli çocuklar ve anneleri öldürülmeden İsrail için güvenliğin sağlanamayacağı şeklindeki korkunç açıklamaları sivil ölümlerinin planlı yapıldığını ortaya koyduğuna dikkat çekilerek, İsrail hükümetinin bu acımasız saldırılarının gerisinde ırk ayrımcılığı uygulamalarının bulunduğu belirtildi. Bildiride, “İsrail’in asıl hedefi, açık hava hapishanesi haline getirdiği Filistin’de gruplar arasında sağlanan birliği ortadan kaldırmak ve tüm Filistin’i yok etmektir. Uluslararası sularda gerçekleştirdiği Mavi Marmara Gemisi saldırısı gibi Gazze saldırıları da İsrail’in insan haklarını çiğnemek için suni gerekçeler ürettiğini ve kendisini evrensel hukuk normlarının dışında gördüğünü ortaya koymaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Saldırıların kutsal Ramazan ayında gerçekleştirilmesi ve daha önceki saldırılarını da bu ayda gerçekleştirmiş olması, İsrail’in bu zamanı bilinçli seçtiğini ve kutsallara da saygısının bulunmadığını gösterdiğinin ifade edildiği bildiride şu açıklamalara yer verildi: “İsrail’in acımasız tutumuna karşılık ABD, Avrupa ve İslam ülkelerinin sessiz kalması anlaşılacak bir durum değildir. Özellikle ABD’nin İsrail’in saldırılarını meşrulaştırmaya çalışması ve saldırılar sürerken İsrail’e milyonlarca dolarlık askeri yardımda bulunması korkunç bir trajedidir. Maalesef saldırılar sona erdiğinde Gazze için geride sadece kan ve gözyaşı değil, çocukların sokakta oyun oynamaya korktuğu bir ülke ve eğitimden sağlığa her alanda temel hak ve özgürlükleri yerle bir edilmiş bir halk kalacaktır. İsrail’in Filistin’e yönelik gayri insani ve gayri hukuki saldırılarını şiddetle kınıyor, bu zalimce tutumun sona erdirilmesini istiyoruz. Filistin halkının köleleştirildiği bir ateşkes değil, Ortadoğu’ya barış ve huzur getirecek onurlu bir barış anlaşmasının yapılmasını bekliyoruz. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak biz, hükümetlerden ve uluslararası kuruluşlardan umudumuzu yitirmiş durumdayız. Buradan dünyanın vicdanlı toplumlarına sesleniyor, onları demokratik ve insani tepkilerini göstermeye davet ediyoruz.” CİHAN

Yorumlar