Prof. Arslan: Yerel seçimin sonuçlarını gençler ve öğrenciler belirleyecek

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Arslan: Yerel seçimin sonuçlarını gençler ve öğrenciler belirleyecek

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin sonuçlarını, genç ve özellikle üniversite öğrencilerinin etkileyeceğini belirterek, üniversitesi bulunan illerde öğrencilerin yanı sıra akademik ve idari personelin de belirleyici rol oynayacağını söyledi.

Sivas’ta Mart ayındaki yerel seçimlerde yaklaşık 215 bin seçmen oy kullanacak. Seçmenin yüzde 7’si ilk defa oy kullanacak gençlerden oluşacak. Prof. Arslan’a göre, 40 bin öğrenci ve 5 bin civarında akademik ve idari personeli bulunan Cumhuriyet Üniversitesi, seçimin sonuçlarını ciddi oranda etkileyecek.

Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, Mart ayında yapılacak mahalli idare seçimlerinde sonucu gençlerin ve özellikle de öğrencilerin belirleyeceğini vurguladı. “Genç seçmenler bu seçimin en önemli belirleyicisi olacaktır.” tespitinde bulunan Prof. Arslan, 18 yaşını doldurarak ve ilk defa oy kullanma hakkını elde eden gençlerin toplam oyların yüzde 7’sini oluşturduğunu hatırlattı. Özellikle partilerin birbirlerine yakın oy oranına sahip olduğu illerde, üniversite gençlerinin tercihlerinin daha da önem kazanacağına işaret eden Prof. Arslan, Sivas’ta da seçimleri belirleyecek etkenin üniversite öğrencileri olduğuna dikkat çekti.

Sivas’ta 40 bin civarında öğrencinin toplam seçmenin beşte birine denk geldiğine işaret eden Arslan, “Seçimin Mart ayında olması nedeniyle bu öğrencilerin yüzde 95'i Sivas’ta olacaktır. Bu gençlerin mahalli idare seçimlerinde oy kullanabilmeleri için nüfus müdürlüklerine başvuru tarihi 23 Ocak’ta sona ermektedir. Öğrenciler ihmalkâr davransalar bile özellikle evde kalanlar adrese dayalı sistem gereği nüfuslarını almak zorunda olduklarından Sivas’ta oy kullanacaktır. 215 bin seçmenin oy kullanacağı Sivas'ta bu sayı seçim sonuçlarını ciddi etkileyecek, sadece etkilemekle kalmayacak belirleyecektir.” diye konuştu.

Arslan, üniversitenin sadece öğrencileri ile değil, yaklaşık 5 bin civarındaki akademik ve idari personeliyle de seçimde etken olacağını ifade etti. Arslan, her gün yaşanan yeni olayların Mart 2014 seçimlerini karmaşık hale getirdiğini belirterek, genç seçmenlerin bu dönemde önemli etken olacağını vurguladı. Arslan, “Mart 2014 mahalli idare seçimleri olmaktan çıkmıştır. Seçimlerden sonraki Türkiye’yi bekleyen yeni tablo bu seçimlerin sonuçlarına göre şekillenecektir.” dedi. Seçmenin kafasının her geçen gün daha da karıştığını ve her sabah farklı bir gündemle uyanan seçmenlerin, sürekli gel gitler yaşadığına dikkat çeken Arslan, yurt içinde 51 milyon 980 bin, yurt dışında ise 2 milyon 722 bin kişinin oy kullanacağı bu seçimlerde genç seçmenlerin önemli olduğunu dile getirdi.

Anadolu şehirlerinde üniversitelerin, şehre kattığı ekonomik katma değer ile çoğu zaman can simidi niteliği taşıdığını anlatan Prof. Arslan, özellikle akademik personelin sahip olduğu bilgi birikiminin mutlaka değerlendirilmelisi gerektiğini kaydetti. Prof. Arslan, sosyolojiden tarihe, mühendislikten tıpa, yönetimden edebiyata her alandaki bu bilgilerin Sivas halkına hizmet etmek üzere mahalli otoriteler tarafından talep edilmesi gerektiğini aktardı. Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti: “Yakında kuruluşunun 40. yılı kutlanacak Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye ve dünya ölçeğinde hak ettiği yere gelmelidir. Bunun belki de en önemli köşe taşlarından birisi şehir ile bütünleşmektir. Üniversite ile duygu ve düşüncede birlikte hareket eden bir Sivas, şehre bilgi ve tecrübesiyle yol gösteren bir üniversite. Özlenen tablo budur. Bu günlerde bu tabloya daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.”


CİHAN

Yorumlar