Loğoğlu: Garazkar, kin üzerine beslenmiş bir karar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışındaki Türk okullarını kapatma girişimlerine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Loğoğlu: Garazkar, kin üzerine beslenmiş bir karar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışındaki Türk okullarını kapatma girişimlerine tepki gösterdi. Tamamen siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Loğoğlu, "Her açıdan, her yönüyle yanlış, garazkar, garaz üzerine beslenmiş, kin üzerine beslenmiş bir karar." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevaplayan emekli büyükelçi Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun büyükelçilik ve temsilciliklere, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunulması talimatını vermesini değerlendirdi. Bir Dışişleri Bakanının, Dışişleri Bakanlığı teşkilatına böyle bir talimat verme yetkisi bulunmadığına ve olamayacağına dikkat çeken Loğoğlu, "Bunun için ne gerekir bilmiyorum; bir Bakanlar Kurulu kararı mı gerekir? Toplanırlar, yurt dışındaki tüm özel Türk okullarını kapattırma kararı aldık, kapatılmasını istiyoruz. Böyle bir kararın olduğunu da zannetmiyorum, bilmiyorum. Öyle bir karar alınması da hukuki olmaz. Çünkü bunlar devlet okulu değil, bunlar özel okullar. Yurt dışında hem Türklere hem başka milletlere ait özel okullar var. İkinci nokta; bunların kapatılıp kapatılmaması bulunduğu ülkenin değerlendirmesine, takdirine bağlı. Onun için mesela Azerbaycan ülkesi böyle bir karar alacaksa buna kendileri karar verecekler. Üçüncüsü; bu okulları hiç açtırmayan Özbekistan var. Rusya bir ara kapattı, sonra tekrar açtırdı. Diğer birçok ülkede bu okullar faaliyet gösteriyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan yıllardır bu okulların açılması için taassut ettiler, delalet ettiler, açılışlarına, mezuniyet törenlerine gittiler. Birden bire bu okullar, şu son anlara kadar iyiydi; son anda mı birden bire bu okullar hangi gerekçeyle kapatılma gerekçesi oluşturulacak kadar kötü olmaya başladı. Tamamen siyasi bir karar, tamamen tırnak içindeki tavrının bir uzantısı olarak görmek lazım. Her açıdan, her yönüyle yanlış, garazkar, garaz üzerine beslenmiş, kin üzerine beslenmiş bir karar." diye konuştu.

"NERESİNDEN BAKARSANIZ BAKIN REZALET KOKAN BİR TABLO"

Batı Afrika'da Gambiya'da Türk okullarının Türkiye'nin girişimleri sonucu para karşılığı kapattırıldığı iddialarıyla ilgili ise Loğoğlu, "Hiç şaşırmam. Para da verir kapattırır, onu da yapar kapattırır. Bilmem ne veriyorsa vermem deyip kapattırır. Bu yola gittiyse, gitmeye karar verdiyse iktidar, AKP iktidarı herşeyi yaparlar. Onun için hiç şaşırmayın." karşılığını verdi.

Rahmetli Turgut Özal, Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel başta olmak üzere birçok devlet yetkilisinin bu okulların açılması için girişimde bulunmasına karşın şimdi Başbakanın Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Loğoğlu, "Yıllardır destek vermiş, arkasında durmuş, sahiplendiği bu kurumları, şimdi dosya oluşturup 'bunları aman kapatın' demek; herhalde bunu diyenin itibarını, inandırıcılığını yok etmesi gerekir. Neresinden bakarsanız bakın, rezalet kokan bir tablo var. Başka türlü değerlendiremiyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar