Güven endeksini en çok yükselten lider Bahçeli

Darbe girişiminden sonra vatandaşın güvenini en çok kazanan iki lider Erdoğan ve Bahçeli oldu. Vatandaşın güvenini kaybeden isimler ise Demirtaş ile MİT Müsteşarı Fidan oldu.

Google Haberlere Abone ol
Güven endeksini en çok yükselten lider Bahçeli
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde halkı meydanlara çağırarak, milli iradeye sahip çıkması halk tarafından büyük bir beğeni toplamış görünüyor. Darbe girişimi öncesi yüzde 78 olan güven oranı darbe girişimi sonrası yüzde 85'e yükseldi. Erdoğan ile birlikte darbe girişiminden sonra halkın güvenini kazanan bir başka lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, güven oranını en çok arttıran lider oldu. Darbe girişimi öncesinde yüzde 40 olan güven oranının darbe girişiminden sonra hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiği destek sayesinde yüzde 70'e kadar çıkardı. Darbe girişiminden sonra güven kaybına uğrayan isimler ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan oldu. 

İstanbul Düşünce Vakfı, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Türkiye'nin her yerinde tutulan Demokrasi ve Milli İrade nöbetleri ile Yenikapı başta olmak üzere tüm illerde gerçekleştirilen Demokrasi ve Şehitler Mitingi sonrasında halkın nabzını tuttu.

GÜVEN ORANI EN YÜKSEK LİDER ERDOĞAN

İDV tarafından ARGETUS Araştırma Şirketine "15 Temmuz'da Nasıl Değiştik?" üst başlığı ile yaptırılan kamuoyu araştırmasında 1.200 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle görüşüldü.  15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve sonrasına göre siyaset ve bürokraside ön plana çıkan kişiler hakkındaki kanaatlerin değişip değişmediği konusunda; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik kanaatler ortalaması olumlu yönde değişim göstererek 78,7'den 85,5'e yükseldi.

GÜVEN ORANI EN FAZLA YÜKSELEN DEVLET BAHÇELİ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman 60,6'dan 69,3'e, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım 66'dan 75,6'ya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 21,9'dan 30,1'e, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 47,5'ten 70,3'e,  Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar 60,9'dan 75'e yükseldi. 

İKİ İSİM GÜVEN KAYBI YAŞADI

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik kanaatler olumsuz yönde 57'den 36'ya, MİT Başkanı Hakan Fidan'a yönelik kanaatler ise olumsuz yönde 52'den 41,4'e geriledi.

GÜVENİLİR ORDU ANLAYIŞI ZAYIFLADI

1960'tan bu yana sayısı 15'i geçen darbe, darbe girişimi ve muhtıralar ile 15 Temmuzdaki kanlı darbe girişiminin, güvenilir ordu anlayışımızda olumsuz değişiklik meydana getirdiği yönündeki görüşe katılanlar halkın çoğunluğunu (yüzde 69,7) oluşturuyor. Halkın az kısmı bu güvenilir ordu anlayışının sürdüğünü belirtirken (yüzde 23,4), bir kısmı ise (yüzde 6,9) bu konuda fikir belirtmiyor.

AK PARTİ OYLARINDA ARTIŞ

15 Temmuz sonrasında halkın siyasi görüşlerinde de büyük bir değişimin ortaya çıktığı görülüyor. Darbe girişimini muhatabı olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti'ye olan ilgi siyasal tercihlerin yeni yapısında da etkili oluyor. AK Parti'nin 15 Temmuz öncesi yüzde 48,3'lük halk desteğini 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzde 55,4'e yükselttiği anlaşılıyor. 15 Temmuz sonrası diğer partilere olan desteklerde önemli bir azalış görünürken, fikir belirtmeyen kararsızlar ise yüzde 5,6'lık kesimi temsil ediyor.

HDP'NİN OYLARI DÜŞTÜ

15 Temmuz öncesi kendini HDP'ye yakın hisseden yüzde 10,1'lik kesim yüzde 6,5'e düşmüş. 15 Temmuz öncesi CHP'yi destekleyen yüzde 21,8'lik kesim, 15 Temmuz sonrasında yüzde 19,8'e gerilemiş durumda. MHP, yüzde 7,6'lık desteğini yüzde 8,2'ye yükseltmiş görünüyor. 

Yorumlar