Gül: Uluslararası camia Kıbrıs konusunda ciddi adımlar atmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu. Kıbrıs halkının 50 yıldır sorunun mağduru olduğunu söyleyen Gül, “2004 yılında BM Barış Planı’na evet diyen taraf Türk...

Google Haberlere Abone ol
Gül: Uluslararası camia Kıbrıs konusunda ciddi adımlar atmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu. Kıbrıs halkının 50 yıldır sorunun mağduru olduğunu söyleyen Gül, “2004 yılında BM Barış Planı’na evet diyen taraf Türk halkı olmuştur. Buna rağmen haksız açıklama engellemelerin olmasını izah etmek mümkün değildir. Uluslararası camianın artık ciddi adımlar atmasını beklediğimizi vurgulamak istiyorum.“ ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapacağı temaslar öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaretin 11 Şubat'ta Ada’da iki liderin ortak açıklamasıyla yeniden başlayan BM Genel Sekterinin iyi niyet misyonu çerçevesinde görüşme sürecinin devam ettiği bir dönemde gerçekleştiriyor olmasının anlamlı olduğuna değinen Gül, yapacağı ziyarette Kıbrıs konusunun içinde bulunduğu aşamayı değerlendireceklerini ve yakın ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla yapabileceklerin ele alınacağı belirtildi. Gül, “Türkiye’nin 1960 Garanti Anlaşmasından kaynaklanan hak ve hükümlülükleri uyarınca gerçekleştirdiği 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatıyla tesis ettiği huzur ve güven ortamında Kıbrıs Türk Halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurmuştur. KKTC, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesi ile tüm Doğu Akdeniz bölgesi için örnek oluşturacak niteliktedir. Özellikle son 10 yılda yaşanan ekonomik kalkınma hamlesiyle kişi başına düşen milli gelir önemli oranda artmıştır. Bu gelişmeler ülkenin maruz kaldığı tüm kısıtlama ve engellemelere rağmen Rum tarafıyla olan açığı kapatması konusunda umut vericidir. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine ve KKTC’nin bölgede önemli bir çekim merkezi haline geleceğine olan inancım tamdır.” dedi.

Adadaki yaklaşık 50 yıllık sorunun mağduru olan Kıbrıs Türk halkının çözüm ve uzlaşma yönündeki iradesini hatırlatan Gül şöyle devam etti: “2004 yılında BM Barış Planı’na evet diyen taraf Türk halkı olmuştur. Buna rağmen haksız açıklama engellemelerin olmasını izah etmek mümkün değildir. Uluslararası camianın artık ciddi adımlar atmasını beklediğimizi vurgulamak istiyorum. Türkiye Cumhuriyet bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sorumluluklarının bilincinde olarak Kıbrıs Halkının mutluluğu için üzerine düşeni yerine getirmeye kararlılıkla devam edecektir.” CİHAN

Yorumlar