'Genç seçmene ulaşmak istiyorsanız sanal mitingler yapın'

Yerel seçimlere 1,5 ay kala siyasi partiler 31 büyükşehir, 50 il, yüzlerce ilçe ve belde belediye başkan adaylarını belirledi.

Google Haberlere Abone ol
'Genç seçmene ulaşmak istiyorsanız sanal mitingler yapın'

Yerel seçimlere 1,5 ay kala siyasi partiler 31 büyükşehir, 50 il, yüzlerce ilçe ve belde belediye başkan adaylarını belirledi. 7 milyonu ilk kez olmak üzere 2011’e göre 2,5 milyon artarak 52 milyon 721 bin 589 kişinin 400 bin sandıkta oy kullanacağı seçim için adaylar çalışmalarına hız verdi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, adaylara seçmenle iletişimde başarılı olmak için önerilerde bulundu. İzmir’de 3 milyon 105 bin seçmenin oy kullanacağını, beş yıl önceye göre 330 bin yeni seçmen olduğunu kaydeden Alikılıç, başarının anahtarının gençleri ve kararsızları ikna etmekten geçtiğini söyledi.

7 MİLYON GENÇ İLK DEFA OY KULLANACAK

Doç. Dr. Alikılıç, tamamını gençlerin oluşturduğu 7 milyon seçmenin ilk defa oy kullanacağını hatırlatarak, “İletişimde 'suskunluk sarmalı' diye adlandırdığımız, ortada olan büyük bir grup vardır. Bunlar suskundur, kafaları karışıktır, başka bir deyişle sessiz çoğunluktur. En büyük yeni oy potansiyeli buradadır. Siyasette 'kararsızlar' denen gruptur. Bu çoğunluk yeni siyasi tecrübeleri, gözlem ve bilgileri takip eder. Siyasi tercihleri sağlamdır ancak kararsızdırlar. Hangi taraf onlarla sağlıklı iletişim kurar ve güven ilişkisi inşa ederse tercihleri o yönde olacaktır.” dedi.

'SANAL MİTİNGLER YAPMALILAR'

Meydan mitinglerinin, kahvehane toplantılarının eskisi kadar etkili olmadığını savunan Özlem Aşman Alikılıç, adaylara özellikle gençlere hitap etmek istiyorlarsa sosyal medya platformlarında birebir iletişim kuracak şekilde “sanal miting” yapmalarını önerdi: “Sosyal medyayı etkili kullanmak da bu işin olmazsa olmazı. Eğer gençlerin oylarını istiyorsanız, onlar neredeyse siz de orada olacaksınız. Bu insanları kahvehanelerde bulamazsınız. 406 üniversite öğrencisi üzerinde yaptığımız araştırmaya göre yüzde 85’i, günde en az beş saatini internette geçiriyor. Adaylar da gün ve saat belirleyip sosyal medyada görüntülü ya da mesajlaşarak düzenli şekilde sanal mitingler yapmalı.”

Adayın bir köye gittiğinde, bir tarlaya girdiğinde üstte takım elbisesi, ayağında çizmelerle görüntü verme yönteminin doğru olmadığını da söyleyen Doç. Dr. Alikılıç, “Siz de köylü gibi giyinin, yapacaksanız tam yapın. Tarlaya girerken, ‘Yok mu senin şalvarın, ver de ben de giyeyim.’ derseniz başarılı olursunuz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar