CHP'li Oran'dan Arınç ve Babacan'a 5 ayrı tape için 32 soru

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Recep Tayyip Erdoğan, ailesi ile bakanları ve AKP'lilerin usulsüzlüklerini içeren telefon görüşmelerini TBMM zeminine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Oran'dan Arınç ve Babacan'a 5 ayrı tape için 32 soru

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Recep Tayyip Erdoğan, ailesi ile bakanları ve AKP'lilerin usulsüzlüklerini içeren telefon görüşmelerini TBMM zeminine taşıdı. Oran, son çıkan tapelerle ilgili olarak Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan'a 5 ayrı önergede 32 soru yöneltti.

    “SABAH-ATV’NİN GİZLİ SAHİBİ ERDOĞAN MI?”

    Umut Oran'ın Arınç ve Babacan'a yönelttiği sorular şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan ile damadı Berat Albayrak arasında geçen bir telefon görüşmesi dün akşam sosyal medyada paylaşıldı. İkili arasında Sabah-atv hisse devri görüşülmesi yapılması karşısında Sabah-atv'nin gizli sahibi Recep Tayyip Erdoğan mıdır?
Erdoğan ile damadı Berat Albayrak'ın Katar Devleti'nin yatırım ajansına ait Lusail şirketinin, Sabah-atv'deki yüzde 25 hissesinin durumunu görüşmesinin gerekçesi nedir?
Berat Albayrak'ın Katar'ın yazılı onayı olmadan Sabah-atv'nin yüzde 75 hissesinin bile devredilemeyeceğini, yazılı onay alınması gerektiğini vurgulaması karşısında Katar'dan söz konusu yazılı onay alınmış mıdır ?

    “RTE KATAR’A 5 YILDA KAÇ KEZ GİTTİ?”

    Erdoğan'ın "Ahmet (Çalık) Bey dedi. Cezire'nin başındaki Samir mi ne varmış, yani bir gidip görüşsek dedi" diyerek 10-15 gün içinde bu konuyu şahsen çözmek için kendisinin gideceğini belirtmesi karşısında, Recep Tayyip Erdoğan Katar'a son 5 yıl içerisinde kaç kez resmi gezi düzenlemiştir? Erdoğan'ın Katar ziyaretlerinin tam tarihleri nedir?
Sabah-atv'nin hisse devri için Erdoğan ve ailesinin Başbakanlık makamının yetki ve gücünü kullanmasının gerekçesi nedir?

    “BASIN ORGANLARININ SATIŞ/DEVRİ HÜKÜMET GÖREVİ Mİ?”

    Hükümetiniz, her basın yayın kuruluşunun satışı ve hisse devri için bu tür girişimlerde bulunmakta mıdır?
Hükümet olarak 11,5 yıllık iktidarınız döneminde hangi basın yayın kuruluşlarının hisse satışı, devri, el değiştirmesi, sahiplik yapısının değiştirilmesi konusunda girişimlerde bulundunuz?
Berat Albayrak'ın, Sabah-atv'nin yüzde 25'inin Ethem Sancak'a devredilebileceğini belirtmesi karşısında, bu konuda hükümet olarak hangi adımları attınız?

    “BİLAL, BASILMAMIŞ SABAH-TAKVİM’İN MANŞETİNİ NEREDEN BİLİYOR?”

Dün akşam sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu belirtilen bir konuşmada, 17 Aralık 2013'te başlayan Büyük Rüşvet ve yolsuzluk Operasyonu sonrasında hükümet yanlısı yayın yapan gazetelerin 18 Aralık 2013'te hangi manşetle çıkacağını anlatılmaktadır. Bilal Erdoğan, bir gün sonra Takvim gazetesinin "Vaiz lobisi", Sabah gazetesinin ise "Kaset olmadı dosya verelim" manşetiyle çıkacağını nereden bilmektedir?
Bilal Erdoğan'ın ertesi gün bu iki gazetenin çıkacağı manşeti söyledikten sonra, "Onlar tamamen hazır babacığım, şu an sizin talimatlarınızı bekliyorlar. En tepeden vurmaya başlayacaklar" demesinin gerekçesi nedir? Sabah-atv ve diğer yandaş gazetelerin manşetlerini Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan veya görevinizden dolayı siz mi belirliyorsunuz?
Görüşmede Bilal Erdoğan'ın sözünü ettiği "Bunlar haddini bilecek. Bitecek bu iş artık, ün üstüne gidene kadar bir şey yapılması lazım" dediği kişiler killerdir? Bu kişilere yönelik hükümetinizin bir eylem planı var mıdır, içeriği nedir?

    “ATILACAK ADIMLAR GÖREVDEN ALMALAR MIYDI?”

    Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Aralık 2013'ün ilk saatlerinde yapıldığı belli olan bu telefon görüşmesinde söylediği "Bugün atılacak adımlar var zaten, iş epey şeye girecek" dediği adımlar hangileridir? 17 Aralık savcılarının, İstanbul İl Emniyet Müdürü ile İstanbul TEM, KOM Ve İstihbarat şubelerinin dağıtılması da söz konusu 'atılan adımlar'dan mıdır?

    “MİT, YANDAŞA BİLGİ Mİ SIZDIRIYOR?”

    Bilal Erdoğan'ın yandaş gazete yöneticileri için aktardığı "hele bir de bize biraz malzeme gelse MİT'ten" yakınmasını dile getirmesi karşısında MİT'ten yandaş basın kuruluşlarına bilgi-belge, istihbarat akışı başladı mı? MİT'in görevleri arasında hükümetin yandaşlarına bilgi-belge, istihbarat aktarmak da bulunuyor mu? Bu yasadışı talep ve işlem karşısında hangi idari önlemleri aldınız? Bu kapsamda görevini kötüye kullandığı saptandığı için ceza verilen MİT personeli var mıdır, varsa bunların sayısı ve 10 yıl içerisinde yıllara göre dağılım nedir?

    “MİT GÖREVİNİ İYİ YAPAMIYOR MU?”

Bilal Erdoğan'ın MİT'ten yandaş basına bilgi aktarılması talibi üzerine Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bakacağız, bizden malzemeye daha çok ulaşıyor işte" tepkisi , MİT'in görevini yeterince iyi yapamadığı, basının istihbarata daha çabuk ve etkin ulaştığı anlamına mı gelmektedir?

    “MİT, TİVNİKLİ-FATİH SARAÇ TELEFON KAYDINA NİYE BAKIYOR?”

Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Abdullah Tivnikli ile Fatih Saraç'ın geçmişte yaptıkları kimi telefon görüşmelerinin kaydının MİT tarafından çıkartılarak Tivnikli'ye teslim edildiği doğru mudur?
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın özel kalem müdürünün ismi Edip Ali Y. mudur?
MİT Özel Kalem Müdürü ile Tivnikli'nin bu amaçla sık sık telefonda görüştükleri doğru mudur?
Abdullah Tivnikli ile Fatih Saraç'ın hangi tarihler arasındaki telefon kayıtları çıkarılmış ve nerede, ne zaman, kim tarafından kime, hangi yöntemle, nasıl teslim edilmiştir?

    “HERKESİN TELEFONU MU TAKİP ALTINDA?”

MİT Müsteşarlığı, Türkiye'de yaşayan herkesin iletişimin izleyip takip mi etmektedir? Fatih Saraç'ın geçmiş aylara dönük telefon kaydının çıkartılarak bir başkasına (Abdullah Tivnikli) özel işleri için teslim edilmesi nasıl mümkün olabilmiştir?
Türkiye'de kaç kişinin benzeri biçimde tüm iletişim kayıtları kaydedilmektedir? Bu kayıtlar ne kadarlık bir süre için MİT arşivinde tutulmaktadır? Söz konusu kayıtlar imha ediliyor mu, ne zaman, hangi kişilerce hangi yöntemle imha ediliyor?

    “MİT, AKP KARŞITI HERKESİ Mİ TAKİP EDİYOR?”

Recep Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri veya AKP aleyhine konuşan herkesin iletişimi MİT tarafından tespit mi edilmektedir? Bu genel ve milyonlarca insanı ilgilendiren izleme-takip işlemi hangi mevzuata dayanılarak yapılabilmektedir? Buna izin veren merci/makam kimdir, iznin tarih ve sayısı kaçtır?

    “GELMEYEN SAYIŞTAY RAPORLARI

Dün akşam sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli arasında Sayıştay raporlarının TBMM'ye gönderilmemesi ile ilgili olarak yapılan görüşmede, "TBMM'ye iyi ki gelmedi. Çünkü raporlar çok berbat. Yani hükümeti ciddi anlamda… Var ya bu raporlar gelmiş olsaydı…" demesinin gerekçesi nedir?

    “MECLİS’TE DUMAN EDERLERDİ?”

Bu sözler üzerine Hasan Doğan'ın "bizi Meclis'te duman ederlerdi" demesinin gerekçesi nedir? Raporlarda yer alan usulsüzlük ve yolsuzlukların üzerinin örtülmesi amacıyla mı hükümetiniz Sayıştay raporlarının TBMM'ye gönderilmemesi için düzenleme yaptı?
Canikli'nin Sayıştay'ı kastederek "Hepsi bizim adamımız baktığınız zaman" demesinin gerekçesi nedir? Sayıştay anayasal, bağımsız bir kurum değil midir? Sayıştay üyelerinin seçiminde, denetçi alımında AKP hükümetine bağlılık gibi özellikler mi arıyorsunuz?
Canikli'nin sözünü ettiği "Sayıştay 2013 raporlarındaki müthiş şeyler" nelerdir?

    “İLERİDE HERKESİ MAHKEMEDE SÜRÜRDÜRÜRLER”

Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'ın "İleride herkesi mahkemede süründürürler" dediği hükümet yolsuzluk ve usulsüzlükleri midir? İleride mahkemelerde yargılamaya konu olacak AKP hükümeti, Bakanlar Kurulu üyelerinin iş ve işlemleri nelerdir? Bu konularla ilgili idari inceleme yapılması talimatı verdiniz mi verecek misiniz?

    “BAĞIMSIZ TEFTİŞLER GERİ Mİ GELECEK?”

Bakanlık teftiş kurullarının kaldırılarak, dışarıdan 'bağımsız' denetim yapılmasının yanlış olduğunu ısrarla savunan CHP'nin haklılığının ortaya çıkması karşısında Canikli'nin de sözün ettiği biçimde "eski sisteme dönüşü" ne zaman sağlayacaksınız? Bağımsız teftiş kurullarının yeniden kurulması için Canikli'nin "acilen başlamamız lazım" dediği çalışmalar hangi aşamadadır?

    “BABACAN, REZA ZARRAB İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDU MU?”

Zarrab'ın, Happani'ye "Senin verdiğin rapor vardı ya, o raporu verdim, incelemiş... Euro olarak diyor ki aldıklarımızda bir 10 kağıt daha aşağı aldım diyor" ifadelerini kullanması karşısında 17 Aralık 2013 tarihinde kamuoyuna yansıyan büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında bakanlık olarak Ali Babacan kamu maliyesi ve düzenleyici kuruluşları nezdinde herhangi bir girişimde bulundu mu, girişimleri var ise akıbetleri ne olmuştur, hangi sonuçları aldı?

    SÜLEYMAN ASLAN’A ‘2 MİLYON’ İNCELEMESİ

Bu telefon görüşmesinde Happani'nin "Hesabı kitabı belli hangi tarihte ne verdiğimiz belli bizim. Önüne koymak lazım" demesi üzerine, Zarrab'ın "Süleyman'a vermişiz ona geçmişizdir" karşılığını vermesi ve Happani'nin de "Zaten iki milyon Süleyman'a verdiğimiz para..." diye konuşması karşısında 17 Aralık'ta tutuklanan ve 14 Şubat 2014'te salıverilen, tutuklandığında Halk Bankası Genel Müdürü olan Süleyman Aslan hakkında bu konuşmalar sonrasında Ali Babacan inceleme talimatı verecek mi, inceleme/araştırma talimatı verdiyse sonucu ne olmuştur?

    “BABACAN, MASAK’A BAŞVURDU MU?”

Tutuklandığında evinde ayakkabı kutuları içinde 4,5 milyon dolar nakit para çıkan ve salıverildikten sonra Halkbank Yönetim Kurulu üyesi yapılan Süleyman Aslan'ın kişisel para trafiği ile ilgili olarak karaparanın aklanması kapsamında inceleme yapılması amacıyla Ali Babacan Mali Suçları Araştırma Kurumu'na (MASAK) başvurdunuz mu? Başvurdunuz ise sonucu ne olmuştur?

    “MASAK NİYE HAREKETE GEÇMEDİ?”

MASAK'ın bu tür bir gelişmeyi kamuoyundan öğrenir öğrenmez kendiliğinden harekete geçmesi gerekmiyor mu? MASAK bu konuda herhangi bir inceleme başlatıp, size ve bağlı/ilgili kurumlarınıza 17 Aralık operasyonu ile ilgili olarak herhangi bir talepte bulundu mu, bilgi aktardı mı? Size ulaşan MASAK talebi varsa hangi yanıtı verdiniz, hangi işlemleri yaptınız? CİHAN

Yorumlar