AK Parti’nin Mumcu’yu şikayetine CHP’den tepki

AK Parti’nin TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu hakkında Meclis Başkanlığı’na sunduğu öne sürülen şikayet dilekçesine CHP grubundan tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti’nin Mumcu’yu şikayetine CHP’den tepki

AK Parti’nin TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu hakkında Meclis Başkanlığı’na sunduğu öne sürülen şikayet dilekçesine CHP grubundan tepki geldi. Parti grubundan yapılan yazılı açıklamada, TBMM’nin yürütmenin bir organı haline getirilmeye çalışıldığı belirtildi.

    CHP’den Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce'nin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na yazı gönderildi. Yazıda AK Parti grubunun TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu hakkında AK Parti grubunun Genel Kurul’daki uygulamalarını gerekçe göstererek başkanlığa başvuruda bulunduğu bildirildi.

    TBMM Genel Kurulu’ndaki tutanakları ve görüntülere atıfta bulunan CHP’liler, Mumcu’nun içtüzüğün 68. maddesine uygun bir şekilde hareket ettiğini belirtti. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sayın Mumcu’nun TBMM İçtüzüğü ile grup başkanvekilleri arasındaki dönem başındaki mutabakata uygun davranmadığı da gerçekleri yansıtmamaktadır. Dönem başındaki mutabakata uymayan Sayın Mumcu değil, Adalet ve Kalkınma Partili diğer TBMM başkanvekilleridir. Kolayca ispatı olanaklı bir durum söz konusu iken Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'nun Sayın Mumcu hakkında gerçekleri yansıtmayan bilgiler içeren şikayet dilekçesi vermesi, TBMM’yi yürütmenin bir organına dönüştürmeye çalışan zihniyetin yeni bir gözdağından başka bir şey değildir. Anayasa'nın 94. maddesinin 2. fıkrasında 'Başkanlık Divanı, Meclis'teki siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında Divana katılmalarını sağlayacak şekilde kurulur' hükmü yer almaktadır. Sayın Mumcu da bu hüküm çerçevesinde TBMM Başkanvekili olarak görevini sürdürmektedir. Bu gerçeğe karşın Parlamento'nun geleneklerinin dışına çıkılarak Sayın Mumcu hakkında TBMM Başkanına başvurulması, Sayın Mumcu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'na hedef gösterilmesi sonucunu doğurmaktadır. Sayın Mumcu’ya daha önce de Adalet ve Kalkınma Partili bir Bakan tarafından Başkanlık Divanı dinlenme odasında sözlü saldırıda bulunulduğu düşünüldüğünde, bu girişimin kaygı verici sonuçlara yol açabileceği düşünülmektedir. Bu gerekçelerle AKP’nin dilekçesini dayanaktan yoksun, Sayın Mumcu’yu doğrudan baskı altına almaya ve yıldırmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirdiğimizi bildiririz." CİHAN

Yorumlar