Konut fiyatlarını düşürecek yeni proje geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konut fiyatlarını düşercek yeni bir projenin haberini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Konut fiyatlarını düşürecek yeni proje geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak yeni düzenlemenin son aşamalarına geldiklerini belirtti. Şimşek, "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak" dedi. Bu düzenlemenin, konut piyasasındaki arz hareketliliğini artırarak fiyatların düşüş eğilimine geçmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

PROJE GAYRİMENKUL YATIRIM FONU

Yeni düzenleme ile birlikte, SPK tarafından hazırlanan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin çalışmalar tamamlanmak üzere. Bu fonlar, portföylerine arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Şimşek, "Bu yatırım fonları, ünvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak" şeklinde konuştu. Böylece bu fonlar, mevcut gayrimenkul yatırım fonlarından farklı bir içeriğe sahip olacak.

İSTEYENE GELİR, İSTEYENE EV

Şimşek, yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılması amacıyla teminat mekanizması getirileceğini belirtti. Bu düzenleme, fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarını güvence altına alacak. Ayrıca yatırımcıların fondan çıkış hakkı olacak, bu da yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesini sağlayacak. Yatırımcılar, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabilecek.

GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARININ MEVCUT DURUMU

Şimşek, SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunduğunu belirtti. Halihazırda portföyü oluşan 149 fon varken, bu fonların portföy büyüklüğü 82,7 milyar lira civarında. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması bekleniyor. Şimşek, "Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler" dedi.

FİYATLARIN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE KATKISI

Şimşek, düzenlemenin toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış beklenmesine de neden olacağını belirtti. Bu düzenlemenin, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağını ifade etti. Şimşek, "Bu yatırım fonları, gerek geliştirecekleri projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek" diye konuştu.

KONUT ÜRETİCİLERİNE FİNANSMAN ALTERNATİFİ

Yeni düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de değerli bir alternatif oluşturacak. Şimşek, "Böylelikle, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecekler" ifadesini kullandı.

Yorumlar