Enerji şirketlerinden motorin ve benzine gizli zam

Enerji şirketleri, petrol fiyatlarına zam gelmediği halde Türkiye'de sattıkları ürünlere gizli bir zam yaptı. Daha önce Rusya7dan aldıkları indirimli ürünlerden elde ettikleri avantajı vatandaşa yansıtmayan şirketler, EPDK'nın müdahalesiyle bir adım atmıştı. Şimdi ise o adım yavaş yavaş geri alındı

Google Haberlere Abone ol
Enerji şirketlerinden motorin ve benzine gizli zam

Akaryakıt sektöründe, 3 Mayıs 2024 tarihinde gece yarısından itibaren benzin ve motorin fiyatlarına zam uygulandı. Bu zammın, özellikle yerel seçimler öncesinde yapılan fiyat düzenlemelerinin ardından gerçekleştiği bildirildi. Zam oranları benzinde 28 kuruş, motorinde ise 26 kuruş olarak açıklandı.

EPDK'NIN MÜDAHALESİ VE AKARYAKIT FİYATLARI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, geçtiğimiz aylarda rafineri marjlarına yönelik yapılan düzenlemeler sonrasında akaryakıt fiyatlarında indirim sağlanmıştı. Ancak son yapılan bu zam, indirimlerin bir nevi telafisi olarak değerlendiriliyor. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz 20 Şubat'ta yapmış olduğu açıklamada, özellikle ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürünlerin rafineriler için bir kar avantajı sağladığını ve bu durumun tüketici fiyatlarına yansıtılması gerektiğini belirtmişti. Yapılan bu açıklamanın ardından rafinerilere gönderilen yazı doğrultusunda fiyat güncellemesi yapılmış ve önemli oranlarda indirimler gerçekleştirilmişti.

AKARYAKIT FİYATLARININ GÜNCEL DURUMU

Geçtiğimiz dönemde düşük oranlarda kalmış olan petrol fiyatlarına rağmen, yapılan son zam ile benzin ve motorin fiyatlarında artış görüldü. İstanbul, Ankara ve İzmir'de güncel benzin fiyatları sırasıyla 43,93 TL, 44,78 TL ve 45,02 TL olarak belirlendi. Aynı zamanda motorin fiyatları İstanbul'da 41,30 TL, Ankara'da 42,19 TL ve İzmir'de 42,44 TL'ye yükseldi.

Yorumlar