AB'den İran son bir ayda üst üste ziyaretler

Avrupa'dan İran'a son günlerde üst üste ziyaretler düzenleniyor. Son bir ay içinde AB'den üç ülkenin üst düzey temsilcisi Tahran'a gitti. Fransa ve İsveç'ten sonra şimdi de Lüksemburg Dışişleri Bakanı Tahran'a giderek Ruhani ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol
AB'den İran son bir ayda üst üste ziyaretler

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Avrupalı ülkelerin İran'a yönelik son günlerde artan ziyaretleri dikkat çekmeye başladı. Önce Fransa ve İsveç daha sonra Lüksemburg'dan Tahran'a üst düzey ziyaretler düzenlendi. 

Son olarak Tahran'a giden Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Esselborn, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Ruhani, Esselborn ile görüşmesinde ekonomik ilişkilere işaret ederek, “Günümüzde ekonomik işbirliğinin anahtarı bankacılık ve sigorta alanında yer alıyor ve iki ülkenin bu konuda işbirliği yapması ortak ekonomik ilişkilerin gelişmesi için önemlidir” dedi.

Nükleer anlaşma sonrası oluşan parlak yatırım fırsatlarına değinen Ruhani, sözlerine şöyle devam etti: İran bir taraftan Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu enerjiyi temin edebilir, diğer taraftan da Avrupa’yı Doğu Asya’ya bağlayan bir Transit yolu da olabilir. 

İran Cumhurbaşkanı, ayrıca iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin yanında bilimsel ve kültürel ilişkilerin de geliştirilmesini istedi.

Ruhani son olarak Yemen, Irak, Suriye ve Afganistan gibi bölgedeki ülkelerde sorun oluşturan terörizme karşı İran ve AB’nin işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Esselborn da bu görüşmede, ülkesi dahil AB üyelerinin İran’ın nükleer anlaşmasını desteklediklerini bildirerek, çok taraflı bir anlaşmada tüm tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini açıkladı.

FRANSA VE İSVEÇ'TEN DE ÜST DÜZEY ZİYARETLER

İsveç Başbakan Stefan Löfven ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da son bir ay içinde ziyaretlerde bulunmuşlardı.

Yorumlar