ABD, Filistin'in BM daimi üyeliğini veto etti

Filistin'in BM daimi üyesi olması için sunulan karar tasarısı ABD'nin vetosuna takıldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Filistin'in BM daimi üyeliğini veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gerçekleştirilen oylamada, Filistin'in BM'ye tam üyelik talebi ele alındı. Oylamada 12 üye "evet" oyu kullanırken, İngiltere ve İsviçre "çekimser" kaldı ve ABD tarafından veto edilen karar tasarısı reddedildi.

DETAYLAR VE ÜLKE TERCİHLERİ

Cezayir'in sunduğu ve 15 üyeli konseyde oylanan tasarıda, 12 ülke destek verirken, İngiltere ve İsviçre çekimser kaldı. ABD'nin "hayır" oyu kullandığı tasarı, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya'nın desteğini aldı.

ÜYELİK SÜRECİ VE GEÇMİŞ GELİŞMELER

Filistin daha önce 2011 yılında da tam üyelik için başvuruda bulunmuş, ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. 2012'de ise BM tarafından "daimi gözlemci" statüsüne kavuşmuştu. Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Nisan ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.

Guterres, Filistin'in talebini BMGK'nın gündemine taşımış ve Komiteye iletilmişti. BMGK'ye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken "Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi", yapılan iki toplantı sonucunda mutabakata varamadığını açıklamış ve Cezayir'in girişimiyle tasarı müzakerelere açılmıştı.

Yorumlar