KDV oranları artırılıyor iddiası

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "KDV oranlarını artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir, tebliğ ile KDV oran artışı yapılması mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
KDV oranları artırılıyor iddiası

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya üzerinden KDV oranlarının artırıldığı iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Paylaşımda, "KDV oranlarını artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir, tebliğ ile KDV oran artışı yapılması mümkün değildir" ifadesi kullanıldı. Ayrıca, KDV oranlarını belirlemenin Cumhurbaşkanı'nın yetkisinde olduğu vurgulandı.

KDV ORANLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Açıklamada KDV oranlarının, KDV Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiği ve ekonomik, sosyal şartlara göre düzenlendiği belirtildi. Mal ve hizmetler bazında şu anda üç farklı oranın geçerli olduğu ifade edildi:

1 sayılı listedeki temel gıda maddeleri için %1,

2 sayılı listedeki yeme-içme, sağlık, eğitim, tekstil ve konaklama gibi alanlarda %10,

Bu iki listede yer almayan diğer mallar için ise %20 oranları uygulanıyor.

TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Yeme-içme sektöründeki bazı işletmelerin, KDV oran farklılığını suistimal ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğuna dair tespitler üzerine tebliğ düzenlemesinin hazırlandığı açıklandı. Lokanta ve kafelerin bazı ürünleri market gibi tek tek sattıklarını göstererek %1 KDV uygulaması yaptıkları, ancak gerçekte %10 KDV oranı hesaplanması gerektiği belirtildi. Aynı durumun eczanelerde de görüldüğü ve KDV oranı %10 olan ilaçlar yerine %1 oranında KDV'ye tabi gıda takviyeleri gibi gösterildiği ifade edildi. Bu suistimallerin artışıyla birlikte, düzenlemenin tereddütleri gidermek ve yanlış uygulamaların önüne geçmek amacıyla hazırlandığı belirtildi.

TEBLİĞ İLE KDV ARTIRILDI MI?

Açıklamada, tebliğ ile KDV oranlarında artışın mümkün olmadığının altı çizildi. "Yeme-içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplanacağı" belirtildi. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş alarak yaptıkları tüm satışların da bu kapsamda değerlendirileceği ifade edildi.

KDV ORANLARI ARTIRILIYOR MU?

Bakan, genel KDV oranında artış yapılmayacağını, ancak indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirileceğini, etkin olmayanların kaldırılacağını ve vergi kaçağına sebep olan alanların yeniden düzenleneceğini birçok kez ifade etmişti. Bakanlık açıklamasında, şu an için KDV oranlarının artırılmasına yönelik bir çalışmanın bulunmadığı belirtildi.

Yorumlar