Türkiye gri listeden çıkıyor

Türkiye, uluslararası yatırımlara engel teşkil eden kriterlerden biri olan "gri liste"den çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye gri listeden çıkıyor

Uluslararası suç izleme kuruluşu Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 2021 yılında kara para aklama ve terör finansmanına karşı denetim eksiklikleri nedeniyle Türkiye’yi gri listeye almıştı. Kuruluş, ülkenin eylem planını büyük ölçüde tamamladığını belirterek Türkiye'yi Haziran ayında gri listeden çıkarmaya hazırlanıyor.

FATF, Şubat ayında yaptığı açıklamada Türkiye'nin eylem planını büyük ölçüde tamamladığını belirtmiş ve "yerinde değerlendirme yapılması gerektiğine dair" bir tespitte bulunmuştu. 28 Haziran’da yapılacak genel kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı karara bağlanacak.

GRİ LİSTEDEN ÇIKILMASI DURUMUNDA EKONOMİK YANSIMALAR

FATF, karar öncesinde Türkiye’nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri içeren bir rapor hazırlamaya başladı. Türkiye'nin haziran ayında gri listeden çıkması durumunda Türk Lirası’nın değer kazanması ve Türk varlıklarının güçlenmesi bekleniyor. FATF yetkilileri, Türkiye’nin gri listede kalma nedenlerini Türk yetkililerle görüşerek ele aldı.

BAKAN ŞİMŞEK: “ÇALIŞMALARIMIZI BAŞARIYLA TAMAMLADIK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubat ayı sonunda yaptığı değerlendirmede, "Ülkemizi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık. Gri listeden çıkma süreci haziran ayında yapılacak yerinde inceleme ile tamamlanacak. FATF, ülkemizin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sistemini daha da güçlendirmek için oluşturulan Eylem Planı'nın tüm maddelerini tamamladığı sonucuna varmıştır" ifadelerini kullandı.

Şimşek, "FATF ekibi tarafından Türkiye'ye yapılacak ziyaretin ardından hazırlanan değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor"** dedi.

GRİ LİSTE NEDİR?

Gri liste, bir ülkenin kara para aklamayı ve terörün finansmanını önlemeye yönelik politikalarında stratejik eksiklikler olduğunu gösteriyor.

FATF’IN GRİ LİSTESİNDE 20 ÜLKE

FATF'ın gri listesinde Türkiye dışında 20 ülke daha yer alıyor. IMF araştırmaları, gri listeye alınmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerin gerilmesine neden olabileceğini gösteriyor.

Yorumlar