Gazze'de son durum: Ateşkes umutları bir kez daha suya düştü

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sonlandırmak istemesi nedeniyle ateşkes umutları bir kez daha suya düştü.

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de ateşkes umutları suya düştü

Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ve Hamas heyeti arasında yapılan ateşkes görüşmeleri sona erdi. İki gün süren müzakerelerden herhangi bir sonuç çıkmadı. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kahire'deki müzakereler sona erdi. Hamas heyeti, hareket liderleriyle istişare etmek üzere kentten ayrılacak." ifadesine yer verildi. Ayrıca, heyetin anlaşma önerisine verdiği cevap, Mısır ve Katar'daki arabuluculara iletilmiş, ancak anlaşma önerisinin içeriği hakkında bilgi verilmediği bildirildi.

NETANYAHU VE ISRARLI REFAH SALDIRILARI

İsrail'in başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililer, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine yönelik saldırı planlarını sürdürmekte ısrarcı olduklarını açıklıyor. Bu açıklamalar, uluslararası toplumdan gelen uyarılara rağmen devam ediyor.

HAMAS'TAN KALICI ATEŞKES TALEBİ

Hamas, imzalanacak herhangi bir esir takası anlaşmasında Gazze'deki çatışmaların son bulmasını sağlayacak kalıcı bir ateşkes talep ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Gazze'deki saldırıların süreceğini belirtti.

SAVAŞ KABİNESİ VE ATEŞKES TASLAĞI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından savunulan yeni ateşkes ve karşılıklı esir takası mutabakat taslağı, Savaş Kabinesi tarafından desteklendi. Başbakan Netanyahu'nun çekincelerine rağmen kabul edilen taslak, genişletilmiş kabine toplantısında da ele alındı. Toplantıda, müzakerelere zarar verebilecek sızıntılardan kaçınmak amacıyla taslağın kabine üyelerine sunulmamasına karar verildi.

GAZZE'DEKİ İSRAİLLİ ESİRLER

İsrail makamlarına göre, Gazze Şeridi'nde 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini açıkladı.

FİLİSTİNLİLERİN YAŞAMINI YİTİRME

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucu 34 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. Bu saldırılarda ölenlerin 24 binden fazlası kadın ve çocuk. Bu olaylar, Gazze'de derin bir insani krize ve yıkıma yol açtı. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda "soykırım" suçlamasıyla yargılanıyor.

Yorumlar