ABD üniversitelerinde Gazze direnişi

ABD'deki üniversitelerde okuyan öğrenciler, Filistin'deki katliama karşı oturma eylemleri başlattı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise eylemleri "antisemitik" olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD üniversitelerinde Gazze direnişi

ABD'deki üniversitelerde, Filistin'e destek eylemleri artarak devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu eylemleri "korkunç" olarak tanımladı ve "antisemitik" olduğunu iddia ederek durdurulmaları için çağrı yaptı. Öğrenciler ise, Gazze'de yaşananlara dikkat çekmek ve İsrail hükümetinin politikalarını eleştirmek amacıyla düzenledikleri eylemlerde, "Gazze'nin çocukları ödenecek bedel olmamalı" diye belirttiler.

PROTESTOLARIN YAYILMASI VE NETANYAHU'NUN TEPKİLERİ

ABD üniversitelerinde düzenlenen Filistin yanlısı gösteriler, Columbia Üniversitesi'nden başlayarak hızla diğer üniversitelere yayıldı. Netanyahu, İsrail'in "soykırım" ile suçlanmasının haksız olduğunu öne sürdü ve dünya genelinde bu tür gösterilere tepki gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerikan eyalet, yerel ve federal yetkilileri, bu eylemlere karşı daha etkin önlemler alması için eleştirdi.

ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNDEKİ DURUM

Maryland Üniversitesi'ndeki öğrenciler, kampüs içindeki protestolarla Gazze'deki duruma dikkat çekmeyi amaçlıyorlar. Grup, okullarının İsrail'e silah satan firmalarla ilişkisini kesmesi çağrısında bulunuyor. Brandy Kaplan, öğrenci birliğinin başkan yardımcısı olarak, insanların güvende olabilmesi için şiddetin bir çözüm olmadığını ve ilk adım olarak kalıcı bir ateşkes gerektiğini vurguladı.

YAHUDİ KARŞITLIĞI İDDİALARI VE KAPLAN'IN YANITI

Kaplan, üniversite kampüslerindeki öğrenci protestolarının Yahudi karşıtlığı ile ilgisiz olduğunu belirtti ve bu iddiaların sinir bozucu olduğunu ifade etti. Kaplan ayrıca, eleştirilerin İsrail hükümetine yönelik olduğunu, bu durumun Yahudi karşıtlığı anlamına gelmediğini açıkladı.

TUTUKLAMALAR VE POLİS MÜDAHALELERİ

Teksas Üniversitesi'nde yapılan gösterilerde, gözaltına alınan öğrenci sayısı 34'e ulaştı. Teksas Valisi Greg Abbott, gösterilerin durdurulması için kesin ve sert bir tutum sergilediğini belirtti ve antisemitizme müsamaha gösterilmeyeceğini ifade etti. Diğer yandan, Columbia Üniversitesi'nde ise 108 öğrenci gözaltına alındı ve okul yönetimi tarafından 80 öğrenciye disiplin cezası verildi.

Yorumlar