Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı işgal edildi

İsrail, Gazze'nin dünyaya açılan tek nefes borusu olarak bilinen Refah Sınır Kapısı'nı işgal ettiğini duyurdu. Hamas, önceki gün ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamıştı; ancak İsrail buna rağmen saldırılarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı işgal edildi

Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafı, İsrail ordusunun kontrolüne geçti. İsrail'in saldırıları gece boyunca devam etti, Beyaz Saray saldırıyı desteklemediğini açıkladı.

Hamas'ın Katar ve Mısır aracılığıyla ilettiği ateşkes önerileri kabul edilmesine rağmen, İsrail Savaş Kabinesi Refah'taki operasyonlara devam kararı aldı. İsrail Başbakanlığı yaptığı açıklamada, "Rehinelerimizin serbest bırakılması ve savaşın diğer hedeflerine ulaşılabilmesi için Hamas'a askeri baskı uygulamak amacıyla Refah'taki operasyonlara devam edilmesine oy birliği ile karar verildi." ifadelerini kullandı.

REFAH, GECE BOYUNCA BOMBALANDI

Gazze'nin güneyinde, Mısır sınırındaki Refah kenti, İsrail savaş uçakları ve top atışlarıyla bombalandı. İsrail ordusu, Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafına saldırılar düzenleyerek bölgedeki kontrolü ele geçirdi. WAFA haber ajansına göre, İsrail askeri araçları Refah Sınır Kapısı'na 200 metre mesafede konumlandı. Topçu birliklerinin de Refah ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı yakınlarındaki hedeflere saldırılar düzenlediği bildirildi.

SALDIRILARA KARŞI ABD TEPKİSİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "Başından itibaren İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısı düzenlemesini desteklemedik. Bu pozisyonumuz bugün de geçerli." dedi. Kirby, saldırıların bölgedeki sivillerin hayatını riske atacağını vurgulayarak Hamas'ın rehine anlaşmasına yanıt verdiğini ve Washington'un bu yanıtı değerlendirdiğini ifade etti.

BÖLGEDEKİ GÖÇ VE İNSANİ DURUM

İsrail ordusu, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemişti. Bu bölgede yaklaşık 100 bin Filistinli yaşarken, savaşın başlamasının ardından artan göçle Refah'taki sığınmacı sayısı 1,5 milyona ulaştı.

Yorumlar