Ölen öldüğüyle kaldı, aşılar geri çekiliyor

AstraZeneca aşısı nedeniyle yaşanan can kayıplarıyla ilgili tartışmalar sürerken şirket koronavirüs aşılarını tüm dünyada geri çekme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Ölen öldüğüyle kaldı, aşılar geri çekiliyor

İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde 50'den fazla mağdur ve yakını tarafından dava edilen ilaç şirketi AstraZeneca, koronavirüs aşısının "nadir ancak tehlikeli yan etkileri" olduğunu kabul ederek tüm aşılarını dünya çapında geri çekme kararı aldı. Bu gelişme, şirketin koronavirüs aşısının tehlikeli yan etkileri olduğunu kabul etmesiyle gündeme geldi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE KULLANIM DURDURULDU

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, AstraZeneca'nın "pazarlama iznini" gönüllü olarak geri çekmesi sonrasında Avrupa Birliği'nde kullanılamayacak. Şirketin aşıyı geri çekmeye yönelik benzer başvuruları daha önce onay veren diğer ülkelerde de yapılacak. Aşıya ilişkin başvurunun 5 Mart'ta yapıldığı ve 7 Mayıs'ta yürürlüğe girdiği belirtildi. Avustralya Tedavi Ürünleri Otoritesi ise 2023 Nisan ayında aşının kullanımını durdurmuştu.

"AŞI TROMBOZA NEDEN OLUYOR"

AstraZeneca, Şubat ayında yaptığı açıklamada aşının nadiren Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceğini itiraf etti. Bu sendromun İngiltere'de 80'den fazla ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanmayla ilişkilendirildiği belirtildi.

TİCARİ NEDENLER İDDİASI

AstraZeneca, geri çekme kararının davayla ilgili olmadığını, ticari nedenlerle alındığını savunuyor. Şirketin mahkeme belgelerine göre Vaxzevria adlı aşı artık üretilmiyor ve tedarik edilmiyor. Şirket, aşının yerini daha yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını belirtti.

Yorumlar