Side 4,5 Asır Sonra Günyüzüne Çıkabilir

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı, Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan ve 67 yıldır kazılmasına rağmen ancak yüzde 10'u günyüzüne çıkarılan Side'nin tamamının çıkmasının 4,5 asır s

Google Haberlere Abone ol
Side 4,5 Asır Sonra Günyüzüne Çıkabilir

Side'nin arkeolojik zenginlik bakımında dünyanın sayılı antik kentlerden biri olduğunu belirten Alanyalı, ilk kazı çalışmasının, 1947 yılında Atatürk'ün yurtdışına gönderdiği beş arkeolog arasında bulunan Arif Müfid Mansel tarafından yapıldığını kaydetti. İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes'ten sonra ikinci kazı yapılan yerin Side olduğunu hatırlatan Alanyalı, bugün Side Müzesi'nde sergilenen çoğu eserin, Mansel'in 1947 ile 1967 yılları arasında yaptığı çalışmaların ürünü olduğunu ifade etti. Daha sonra bayrağı hocası merhum Jale İnan'ın devraldığını anlatan Prof. Dr. Alanyalı, 35 yıl aralıksız kazı yaptığını söyledi: "Jale İnan hocamız, 1966'dan vefat ettiği 2001 yılına kadar Side kazı başkanlığını yürütmüştür. Başta eski antik hamamın Side Müzesi'ne çevrilmesinde ve Apollon Tapınağı'nın ayağa kaldırılmasında büyük katkıları ve emekleri olmuştur." dedi.

Hüseyin Alanyalı, Side'de 67 yıldır kazı çalışması yapılmasına rağmen yerleşim olmasından dolayı tarihin istenen ölçüde günyüzüne çıkarılamadığını söyledi. Bugüne kadar antik kentin yüzde 10'nun ancak çıkarıldığını, tamamının 4,5 asır sürebileceğini vurguladı.

Yorumlar