6 Haftalık Gebelik

6 haftalık gebelik, anne adayının östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasında önemli değişiklikler yapar.

Google Haberlere Abone ol
6 Haftalık Gebelik

6 haftalık gebelik, anne adayının östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasında önemli değişiklikler yapar. Hormonların günlük olarak salgılandığı miktar ve hızı değişiklik gösterir. Hormonların neden olabileceği farklılıkları incelersek, aşağıdaki sonuçlara ulaşabiliriz.

6 haftalık gebelikte yaşanabilecek farklılıklar nelerdir?

Bulantı: Gebeliğin ilerlemesiyle yükselen hormonlar, kadında bulantı şikayetlerine sebep olur. Bir hafta önce canınız çeken bir yiyeceği, bu hafta istemeyebilirsiniz. Tüm anne adayları yemek kokularından, parfümlerden, farklı kokulardan rahatsızlık duyabilir. Bu gelişmelerin tümü geçici niteliktedir. Bulantılar genellikle sabahları ortaya çıktığından, anne adaylarının hamilelik döneminde olduğunu hatırlattığı için faydalıda sayılabilir. Bu durum her türlü zararlı hareketten uzak kalmayı sağlayacaktır. Bazı kişilerde bulantı belirtileri hiç görülmeyebilir.

Baş dönmesi, uykuya eğilim göstermek: Bulantı ile birlikte yaşanabilecek belirtiler arasında yer alan baş dönmesi ve uyku hali hamile kadınların dinlenmesi gerektiğini hatırlamalarına yardımcı olacaktır.

Sık idrar çıkma isteği: Bebeğin gelişimini arttırması ve idrar torbasına baskı yapması sebebiyle görülen bu belirti anne adayını huzursuz etmemelidir. Vücut yapısından dolayı gerçekleşen bu durum, hamile olduğunuzu hatırlatmaya yardımcı olacaktır.

Meme uçlarında koyulaşma ve dolgunluk hissi: Hamileliğin ilerlemesiyle, süt bezlerinin harekete geçtiğini anlatan bir durumdur. Bebeğe süt vermek için hazırlanan göğüslerin ağrı yapması durumunda, alttan destekleyici sütyen kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Sütyeni  kullanmayı bırakmak şikayetlerinizin daha fazla artmasına sebep olacağı için, tavsiye edilmemektedir.

Sık acıkma hissi: Hormonların etkisiyle görülecek durumlar arasındadır. Sürekli yemek yeme isteği sizi korkutmasın. Bu belirtide  bir süre sonra düzelecektir.

6 haftalık gebelikte yapılması gereken tetkikler nelerdir?

Papsmear testi: Doktorunuzun isteyebileceği bu test rahim ağzından alınacak olan sıvının mikroskopla incelenmesi ile anne adaylarının ileride oluşabilecek kanser riski açısından kontrol edilmesine faydalı olabilecek bir testtir. Aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonlarının belirlenmesine yardımcı olacaktır. Bu test sadece hamilelik dönemlerinde değil, her yıl kadınların yaptırması gereken testler arasında yer alır. Ağrısız olan bu test bebeğinize zararı olmayan bir tetkiktir.

Vajinal ultrasonografi: Doktorun gerekli gördüğü durumlarda yapılacak olan vajinal ultrasonografi bebeğinize zararlı olmayacak tetkikler arasındadır.

6 haftalık gebelikte kaçınılması gereken durumlar nelerdir?

Bebeğin organ gelişiminin olduğu bu dönemde doktorun önermediği ilaçların kullanılmaması gerekir. Manikür, saç boyama gibi kimyasallarla yapılacak işlemlerden kaçınılması önerilir. Alkol ve uyuşturucu kullanımı, sigara gibi zararlı maddelerden mutlaka uzak durmak gerekir.  Özellikle sigara içmek, erken doğum riski oluşturduğu için kesinlikle önerilmemektedir. Sigara aynı zamanda bebeğinizin olması gereken kilodan daha düşük kilolu doğmasına da sebep olur. Anne adaylarının bu dönemde vücutlarında oluşacak kanama ve ağrı gibi belirtileri iyi takip etmesi gerekir. Bu belirtiler düşük sinyali verebileceğinden önemlidir.

6 haftalık gebelikte bebekte oluşan gelişmeler nelerdir?

Bu dönemde bebeğinize besin maddelerini ulaştırıp, bebeğinizden de artık maddeleri size geri getiren plasenta çalışmalara başlayacaktır. Bebeği besleyen hücreler, rahim içerisinde yerleşirken villus adında çıkıntılar oluşturmaktadır. Villusların arasında anne adayına ait dolaşım sistemi, diğer yerlerde ise, bebeğe ait dolaşım sitemi bulunur. Bu sistemler birbiriyle temas etmezler. Bu öyle bir sistemdir ki, sadece gebelik döneminde yaşanır. Diğer olaylarda vücut yabancı olan dokunun kendi içerisinde büyümesine izin vermez. Bebeğin gelişimi bu haftada arka kısımlarından olacağı için, görünümü ters C harfine benzeyecektir. 

Yorumlar