Vedat Zencir kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Vedat Zencir kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor, mesleği nedir, kaç yaşında? Gazete Duvar'da yaşanan istifa krizinin ardında Vedat Zencir ile çalışanlar arasındaki görüş ayrılığı olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Vedat Zencir kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Vedat Zencir kimdir, nerelidir, kaç yaşında, mesleği nedir, ne iş yapıyor, daha önce nerede çalıştı, gazetecilik mesleğinden mi başka bir meslekten midir soruları bugünlerin popüler soruları arasında yer alıyor. 

Gazete Duvar isimli muhalif internet sitesinde yaşanan depremden sonra gazetenin patronunun kim olduğu merak konusu oldu.

Yapılan kısa araştırmalarda gazetenin sahibinin Vedat Zencir olduğu öğrenildi.

Siteden istifa ettiklerini açıklayan yayın yönetmeni ve diğer arkadaşları ise ayrılık nedenlerini ikinci açıklamalarında net olarak ortaya koydu.

Sitenin Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, kuruluşundan beri beş yıldır sürdürdüğü görevini dün akşamki açıklamasıyla bırakmıştı. Topuz’un ardından gazetenin yazarlarının çoğu da istifa etmişti. Gazete Duvar’ın açıklamasında ise Topuz’un ayrılma nedenine değinilmemişti.

 Gazeteci Ali Topuz, Twitter hesabındaki paylaşımlarıyla, istifasının nedenini şöyle anlattı:

Vedat Zencir kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
İstifa eden Ali Duran Topuz

 

“Gazete Duvar, başından beri meslek hayatımın en heyecanlı, yorucu ve pozitif gelişmelerle dolu macerası oldu. Bunu mümkün kılan mesai arkadaşlarıma, yazarlara, okurlara müteşekkirim. Duvar’ın başarıları onların sayesindedir, hata ve kusurları bana aittir.

Vedat Zencir’le ilk görüşmemi yaparken beraberinde olan mesai arkadaşlarımdan Ömer Araz’a da müteşekkirim. Canla başla işin koşullarının iyileşmesi için çabaladığına şahidim. Onun editoryal bağımsızlık eksenli tartışma neticesinde istifa ettiğini öğrendikten sonra kalamazdım.

Ayrılığımın sebebi, editoryal bağımsızlık denilen şeyin anlamı konusunda Vedat Zencir ile uyuşmamamızdır. Kendisine bu macerayı mümkün kıldığı için teşekkür etmeliyim, fakat editoryal bağımsızlığın ne anlama geldiği konusundaki bıktırıcı tartışmalar taşınamaz bir yorgunluk üretti.

Her patron istediği gibi gazete yapma hakkına sahiptir fakat sadece finansını sağlıyor diye doğru bulmadığım gazeteciliğe razı olamazdım. Gazeteciliğin sadece haber yapmakla olup bitmediği, parayı verenin düdüğü çaldığı bir meslek olmadığı konusundaki anlayışım hiç değişmedi.

Hasılı kelam işin özü editoryal bağımsızlık anlayışıdır. Olgusal ayrıntılara girmeyi gerekli bulmuyorum. Duvar’ın yoluna başarıyla devam etmesi beni ancak sevindirir. Herkese tekrar teşekkür ediyorum.”

VEDAT ZENCİR KİMDİR?

Gazete Duvar sitesinin patronu olduğu öğrenilen Vedat Zencir, Türkiye'de askerlik yapmayı reddeden ikinci "vicdani retçi" olarak biliniyor. İlki Tayfun Gönül isimli bir isimdir.

51 yaşında olduğu öğrenilen Vedat Zencir 1990 yılında askere gitmeyi reddedek bir açıklama yapmıştı. 

Daha sonra da 1 Aralık 1997 yılında aynı açıklamayı yapmıştı.

“Ben Vedat Zencir.

Şiddeti, emir alıp vermeyi yaşantıma almamaya niyetli ve kararlı olan bir insanım. Yaşantımı bir takım ahlaki ilkeler doğrultusunda göstermeye özen gösteriyorum. Bunun için yaşam anlayışımla çelişecek kurum, kuruluş ve işlerde bulunmuyorum. 20 yaşından beri kendimi ne zaman askere alınmış düşünsem veya bunun rüyasını görsem mide krampları geçiriyorum. Emir alıp vermek benim kişiliğimle, duygularımla hiç bağdaşmayan bir şey. Hele kendimi tanımadığım insanları öldürmeye hazır düşünmek -bu, hiçbir şekilde kabul edemeyeceğim bir durum.

Insan benim için dinsel boyutta kutsal bir yaratık değil, fakat ben insana tanrısal bir yükleme yapmadan her insanın yaşamını en az kendiminki kadar kutsal buluyorum. Bu yüzden de gerekçesi ne olursa olsun öldürmeye yönelik herhangi bir yapı içinde bulunamam.

Kendi değerlerim doğrultusunda yaşamak benim en doğal hakkım. Üstelik benim değerlerim gayet safiyane şeyler. Şiddet istemiyorum. Emir almak-vermek istemiyorum. Şimdi, bunun dışında bir davranışa zorlanmamı da doğrusu hiç aklım almıyor.”

Skandal açıklaması hala hafızalarda

Vedat Zencir'in daha önce yaptığı skandal ifadelerle dolu açıklaması, onun dünya görüşü ve kişiliği hakkında bilgi veriyor. İşte o açıklaması: 

Sivas’tan mı, Maraş’tan mı, 77 1 Mayısı’ndan mı, Cizre’den mi, Suruç’tan mı, Ankara’dan mı, Hrant’tan mı, Ayşe’den mi, Mesut’tan mı, Berna’dan mı… Ali’den mi, vahşete yüreği dayanamayan Gülşen’den mi? Nereden başlayalım… Acıların hiç eksilmediği bu toplumda, acılar hiç bu kadar üst üste gelmemişti. Sanki hesabını soramadığımız, katillerini yargılayamadığımız, yüzüne tükürüp teşhir edemediğimiz her katliamın ardından, her seferinde daha da fazla büyüyerek yeni katliamlar yaşamaya devam ediyoruz. Batıda, çok az sayıda namuslu ve vicdan sahibi insan, kokuşmaya başlamış bu toplumun bütün zavallılıklarını ve günahlarını üstlenircesine bu ağır yükün altından, birbirlerine dayanarak kalkmaya çalışıyor. Kürdistan’da durum farklı. Orada acılara neredeyse bütün toplum hep birlikte göğüs geriyor. Çünkü orada yıllardır sistematik olarak süren kıyım ve katliam karşısında insanların kaybedecek bir şeyleri kalmadı. Bir tek onurları var kalan, onu da almaya çalışıyorlar. Alamadıkça çıldırıyorlar, vahşileşiyorlar… Aynı şey Batıdaki bir avuç insan için de geçerli. Onların herşeye rağmen direnmesi ayakta kalması, ruhunu şeytana satan diktatör bozuntusunu ürküttüğü gibi, yalakalarının aşağılık komplekslerini depreştiriyor. Bugün direnen zulme boyun eğmeyen her insan, zulmün askeri olmuş zavallılar tarafından yok edilmesi gereken birer düşman olarak görülüyor.

Detaylar Ekleniyor...


 

Yorumlar