Rıza Sarraf iddiaları kesinleşti, artık itirafçı

ABD'de rehin tutulan Rıza Sarraf'ı yargılayan mahkemenin başkanı açıkladı: Rıza Sarraf artık sanık değil, yargılanmayacak. Hakimin açıklaması, Sarraf'ın artık tanık olduğu anlamına geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf iddiaları kesinleşti, artık itirafçı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD tarafından rehin tutulan Rıza Sarraf olayında yeni gelişmeler yaşanıyor. Sarraf'ın yargılandığı davanın bugünkü jüri seçimi duruşmasında yeni detaylar ortaya çıktı. Mahkeme Başkanı Berman, Sarraf'ın artık sanık olmadığını ve yargılanmayacağını açıkladı. Mahkeme başkanının bu sözleri, Sarraf'ın artık itirafçı olduğu, Amerikan yargısıyla anlaştığı ve bundan sonra açılacak yeni davada 'tanık' sıfatıyla konuşacağı anlamına geliyor. Aynı mahkemede yargılanan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ise baskılara boyun eğmediği ve itirafçı olmadığı için yargılanmaya devam edecek.

Hakim Richard Berman, Reza Zarrab'ın davada yer almayacağını resmen açıkladı. Hakim Berman, jüri seçimi sırasında adaylara bilgi verirken, tek sanığın Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı HAkan Atilla olduğunu söyledi. Hakim açıkça "jürilik yapacağınız davada yalnızca Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır" dedi.

- Reza Zarrab duruşmaya katılmadı.

- Duruşmanın ABD saati ile 09:15'te başlaması planlanıyordu. 12 kişilik jüri için 100 aday jüri gelmesi beklendi. Bu yüzden duruşma 2 saat geç başladı.

- Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Atilla salona 10:40'ta girdi. Atilla'nın duruşma için takım elbise tercih ettiği gözlendi.

- 10 dakika sonra ise hakim yerini aldı. Ardından jüri adayları salona alındı.

- Aday jürilerin sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla takip etti.

- Hâkim Richard Berman, aday jürileri tek tek ayağa kaldırarak, Mehmet Hakan Atilla, avukatı veya savcılıktan herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Hakimin bu sırada önden 2. sırada oturan Atilla'yı tarif ederek sorması dikkat çekti.

DURUŞMA PAZARTESİ VEYA SALI BAŞLAYACAK

Davada jüri seçiminin ardından hemen duruşmalara geçilecek. Jüri seçimi tamamlanamazsa duruşma Salı gününe de sarkabilecek. ABD hukuk literatüründe "Jencks materyali" olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab'ın yer aldığı iddiası ise güncelliğini koruyor

SARRAF'IN TANIKLIĞI NE ANLAMA GELİYOR?

Reza Zarrab’ın, “kamu tanığı” olduğu anlaşılıyor. Zarrab’ın kendi dosyasında pazarlık yapıp, anlaşmaya vardıktan sonra başka bir dosyada kamu tanığı olduğu söyleniyor. Zarrab’ın itirafları doğrultusunda hazırlanacağı söylenen ek iddianameden ne olduğu anlaşılacak. Türkiye’nin yargılanması ise söz konusu değil. Türkiye, BM’nin yaptırım kararlarına uyma sözü veren ancak ABD yaptırımları söz konusu olunca şerh koyan ülke statüsünde. ABD, daha önce İran, Sudan ve Kuzey Kore’ye yaptırımları deldikleri gerekçesiyle BNP Paribas’a, HSBC’ye, Credit Agricole’e, Royal Bank of Scotland’a ceza kesti. Bunlar uzlaşmaya vararak ceza miktarlarında indirime gidip, yaptırımlardan kurtuldu. Bize karşı farklı bir sistemin uygulandığı gerçek ama Türkiye’nin büyük bir ekonomik felaketle karşılaşacağı yönündeki beklentiler gerçekçi değil.

JÜRİDE TÜRKİYE DÜŞMANLARI VAR

Öte yandan, yargılama öncesinde önemli bir gelişme yaşandı. Bilirkişiler belli oldu. Neocon’lara yakınlığı ile bilinen FDD Başkanı Mark Dubowitz ve kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer bilirkişi olarak kabul edildi. Burada asıl dikkat edilmesi gereken kişi Schanzer. Amerikan Hazine Bakanlığı’nda terörizmin finansmanı konusunda uzman olarak çalışmış. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Irak, Yemen, Mısır, Katar, Fas, Ürdün, İsrail ve İran’ı çok iyi biliyor. Tam bir Ortadoğu uzmanı. Arapça ve İbraniceye olan hâkimiyeti ile jüri üzerinde etkili olabilir. Mark Dubowitz’e gelince, o İran’ın global network’ü konusunda uzman.

Yorumlar

ihsan mahkeme değil tiyatro hükümet hazır ol erdoğana gelecek netice incirliği ve abd üstlerini kapamaya haır ol zaten siyasi iş