Yabancıya konut satışında düşüş

Türkiye'deki yabancı yatırımcılara yapılan konut satışları, payının yüzde 1,7'ye gerilemesiyle düşüş gösterirken, İstanbul yabancılar için en popüler şehir olmayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Yabancıya konut satışında düşüş

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışlarının payının yüzde 1,7 seviyesine düştüğünü açıkladı. Bu gerileme, yabancı yatırımcıların Türkiye pazarındaki aktivitelerinde azalma olduğunu gösteriyor. Ancak, yabancılara yapılan konut satışlarında İstanbul'un ilk sırada yer alması, şehrin hala büyük bir çekiciliğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

2024 yılı ilk çeyreği itibarıyla, en çok bağımsız bölüm satışının yapıldığı iller arasında İstanbul 120 bin 459 satış ile liderliğini koruyor. İkinci sırada 79 bin 684 satış ile Antalya yer alırken, Mersin, Bursa ve Ankara sırasıyla 13 bin 75, 12 bin 398 ve 11 bin 968 satışla takip ediyor. Yalova, Muğla, Aydın, İzmir ve Trabzon da yabancılar tarafından tercih edilen diğer popüler bölgeler arasında yer alıyor.

YABANCILARIN ÜLKE TERCİHLERİ

Mustafa Hakan Özelmacıklı ayrıca, Türkiye'de en çok konut satın alan yabancı uyrukluların başında Rusya Federasyonu'nun geldiğini belirtti. Rusya'dan toplamda 44 bin 28 bağımsız bölüm satın alınmış. Rusya'yı, sırasıyla İran, Irak, Almanya ve Kuveyt takip ediyor. Listede Suudi Arabistan, İngiltere, Afganistan, Ukrayna ve Azerbaycan da yer alıyor.

TAŞINMAZ EDİNİMLERİ VE YENİ DÜZENLEMELER

2024 yılının ilk çeyreğinde, yabancıların Türkiye genelinde edindikleri bağımsız bölüm sayısı 292 bin 436 olarak kaydedilirken, arsa ve arazi edinimleri ise 16 bin 331 olarak gerçekleşmiş. Toplam taşınmaz edinimi ise 308 bin 767 adede ulaşmış. Türkiye'de yabancı mülkiyetinin toplam sayısı ise 360 bin 440'a yükselmiş.

Ayrıca, Özelmacıklı son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle, yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz satın alarak Türk vatandaşlığı kazanmalarının yollarını da açıkladı. 12 Aralık 2023 tarihinden itibaren, yapısız ve iki yıl içinde proje geliştirilmesi gereken taşınmazlar ile tarımsal arazilerin, vatandaşlık kazanmak amacıyla edinilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Noter tarafından düzenlenen satış vaadi sözleşmeleri üzerinden yapılan başvurularda, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş taşınmazların esas alındığını belirtti.

Yorumlar