Mezotelyoma nedir, nasıl tedavi edilir?

Mezotelyoma nedir, tedavisi nasıl yapılır. Mezotelyoma hakkında merak edilenler ve bilinmeyenler. Mezotelyoma doğada doğal olarak bulunan ve lifsi bir yapısı bulunan bir mineral gurubu olan asbestin solunum yolu ile insan vücuduna girerek akciğeri çevreleyen zara yapışması ile ortaya çıkan kötü huylu tümördür. Mezotelyoma kendini sırt ve göğüs ağrısı ile birlikte yan ağrısı ile gösterir. Fark edilmeyen ve tedavi edilmeyen Mezotelyoma ölümcül bir hastalıktır. Mezotelyoma hastalarında ağrıların yanı sıra şiddetli öksürükte görülür. Mezotelyoma tedavisi 3 şekilde yapılır. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi şeklinde tedavi edilen hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Mezotelyoma nedir, nasıl tedavi edilir?

Mezotelyoma ölümcül sonuçları olan kötü huylu bir tümördür. Doğada tabii yollarla bulunan lifsi bir yapısı olan asbest sonucu ortaya çıkan hastalık akciğeri çevreleyen zara yapışık vaziyette görülür. Tümör farkedilip tedavi başlanmadığı takdirde ölüme yol açar. 

Mezotelyoma hastalığının en belirgin sebebi asbesttir. Solunum yolu ile vücuda giren asbest lifsi yapısı ile akciğer zarına yapışır ve Mezotelyoma hastalığına sebebiyet verir. 

Mezotelyoma teşhisi konulan hastalarda genellikle sırt, göğüs ve yan ağrısı ile kendini gösterir. Bu belirtilerin yanısıra hastalarda şiddetli ökdürük de bulunur. Nefes darlığı ile de kendini belli eden hastalık solunum sesinin de azalmasına sebebiyet verir.

Akciğer grafisi ve tomografi ile rahatlıkla teşhis edilebilen bir tümördür. Vücuttan alınan sıvıya biyopsi yapılarak kesin tanı konulur. Biyopsi ile görülen tümör ile hastalığın teşhisi yapılır. 

Mezotelyoma tedavisi mümkün mü, nasıl tedavi edilir?

Mezotelyoma hastalığının 3 tip tedavi çeşidi vardır. Standart bir tedavisi olmayan hastalık cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi uygulanarak tedavi edilir. Tedavide başarı şansı yıllık oranda %40 tır. Özellikle epitelial tip mezotelyomada cerrahi tedavinin kemoterapi ve radyoterapi ile birlikte uygulanması tedavi başarısını arttırmaktadır.

Hastalığın cerrahi tedavisinde amaç hastalıklı akciğer dokusunu mümkün olduğunca çıkarmaktır. Hastalığın kalp zarı ve diyafram kasına da yayılım gösterdiği durumlarda, bu etkilenen organların da çıkarılması ve yerlerine yamalar koyulması önerilir.

Yorumlar