Antibiyotikler sanıldığı kadar da etkili değilmiş

Yeni yapılan bir araştırmanın sonucuna göre antibiyotikleri sanıldığı kadar da etkili değil. Özellikle de alt solunum yolları enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisiz olduğu ortaya kondu.

Google Haberlere Abone ol
Antibiyotikler sanıldığı kadar da etkili değilmiş

ABD'de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, antibiyotiklerin alt solunum yolu enfeksiyonları üzerindeki etkisini değerlendirdi. Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi ve Wisconsin Üniversitesinden araştırmacılar, birinci basamak sağlık hizmetleri ve acil servislerde tedavi gören hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda, özellikle bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu olduğunda bile, antibiyotiklerin öksürük şiddeti veya süresi üzerinde bir fark yaratmadığını ortaya koydu.

ARAŞTIRMA DETAYLARI

Araştırmacılar, antibiyotik reçete edilen hastalarda ve edilmeyenlerde enfeksiyonun seyri üzerine geniş çaplı bir inceleme yaptı. Çalışmada, hastalara uygun görülen antibiyotiklerin yüzde 29'una bakıldığında, bu ilaçların hastaların öksürük şiddeti veya süresini azaltmadığı gözlemlendi. Bu sonuçlar, antibiyotik almayan hastalarla benzerlik gösterdi. Araştırma kapsamında, mikrobiyolojik testlerle enfeksiyonun bakteriyel veya viral olup olmadığını belirlemeye çalışıldı. Sonuçlar dört farklı kategoriye ayrıldı: sadece bakteri içerenler, sadece virüs içerenler, her ikisini de içerenler ve hiçbir organizma içermeyenler. Buna göre, bakteriyel enfeksiyon teşhisi konan kişilerde antibiyotik tedavisi alanlarla almayanların iyileşme süresi arasında anlamlı bir fark bulunamadı ve her iki grup için ortalama iyileşme süresi 17 gün olarak belirlendi.

AŞIRI ANTİBİYOTİK KULLANIMININ RİSKLERİ

Dr. Dan Merenstein'ın belirttiğine göre, üst solunum yolu enfeksiyonları çoğunlukla daha az risk taşıyan soğuk algınlığı, farenjit gibi hastalıkları içerirken, alt solunum yolu enfeksiyonları daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle röntgen gibi teşhis araçlarının sınırlı olduğu birinci basamak sağlık merkezlerinde doktorlar, kanıta dayanmayan şekilde antibiyotik reçetelenebiliyor. Dr. Merenstein, "Antibiyotikler bazen beklenen faydayı sağlamayabilir. Ancak birçok hasta hâlâ öksürük için antibiyotik talep etmektedir" şeklinde konuştu.

Journal of General Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, aşırı antibiyotik kullanımı baş dönmesi, mide bulantısı, ishal gibi yan etkilere yol açabilmektedir. Ayrıca, ciddi alerjik reaksiyonlar, Stevens-Johnson sendromu gibi nadir cilt bozuklukları ve Clostridioides difficile ile ilişkili ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Yorumlar