Japonlar hücreye inerek saç çıkaran yöntemi buldu

Saçları olmayan insanlar için umut olabilecek gelişme Japonya'da yaşandı. Japon bilim insanları insan saçının yeniden gelmesini sağlayan bilimsel yöntemi buldu. Buna göre, epitel ve mezenkimal isimli iki hücre türünün kontrol edilerek saç çıkması sağlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Japonlar hücreye inerek saç çıkaran yöntemi buldu

Japan bilim insanları hücrelere müdahale ederek saçları dökülen insanların yeniden saçına kavuşmasını sağlamayı başardı. Dünya genelinde birçok insan için hayati önem taşıyan saç dökülmesi veya kellik sorunu Japon bilim insanlarının bulduğu bu yeni yönetmle çözülüyor. Bilim insanları laboratuvar ortamında yaptıkları çalışmalar kapsamında epitel ve mezenkimal isimli iki hücreyi kontrol altına almayı başardı. Bu iki hücreye yapılan müdahaleyle saçlar yeniden çıkıyor. 

Protez saç veya saç ekimi yöntemiyle kellik sorununu ortadan kaldırmaya çalışanlara umut olabilecek çalışma Japonya'dan geldi. Japonya’nın önde gelen üniversitelerinden Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, fareden alınan embriyo deri hücreleri kullanarak saç kökü geliştirmeyi başardı. Bilim insanları epitel ve mezenkimal isimli iki hücre türünün kontrol edilerek saç köklerinin geliştirildiğini duyurdu.

Bilim insanları araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.  Epitel hücreler vücutta, deride, damarlarda ve organlarda bulunuyor. Mezenkimal hücreler ise kemik iliğinde bulunuyor ve iskelet dokularının iyileşmesi için kritik bir öneme sahip olmakla biliniyor.

Japonlar hücreye inerek saç çıkaran yöntemi buldu
Japonlar hücreye inerek saç çıkaran yöntemi buldu

 

Bu deneyin fareler üzerinde yapıldığı açıklanırken henüz insan hücrelerinin kullanılmadığı belirtildi. Bilim insanları başarılı olunması durumunda insanların kafasında yeniden saç çıkarılabileceğini de vurguladı.

Araştırmayı yürüten Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde görevli doçent doktor Tatsuto Kageyama, geliştirilen kök hücresinin fareye nakledildikten kısa bir süre sonra çok sayıda saç kökü oluştuğuna dikkat çekti. Kageyama, bu naklinin yüzde 100 etki yarattığını söyledi.

Bilim insanları yaklaşık 23 günde saçın 3 milimetreye ulaştığını da açıkladı.

Bulunan yöntemin hayata geçirilmesi halinde insanların saç protez, saç ekimi gibi yöntemlere başvurmasına gerek kalmıyor. Sadece bu hücrelerin tedavi edilmesiyle saçlar kendiliğinden tekrar eski haline dönüşebilecek.

JAPONYA'DA BAŞKA BİR EKİP DAHA AYNI ÇALIŞMAYI YAPIYOR

Dökülen saçların yeniden çıkması için Japonya'da 2021 yılında başka bir ekip tarafından da çalışmalar yürütüldüğü biliniyor. RIKEN Biyosistem Dinamikleri Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, dökülen saçları yeniden uzatabilecek saç kökleri oluşturmak için kök hücreleri kullanmıştı.

Projenin lideri Takashi Tsuji, "Saç köklerinin, kök hücreler sayesinde döngüsel olarak yenilenmesi için bir yöntem oluşturduk" demiş ve eklemişti:

Bu yöntem, yakın gelecekte saç köklerini yenileme tedavisi fikrini gerçeğe dönüştürmemizi sağlayacak. Saygın bilim yayını Nature'da yayımlanan çalışmada araştırmacılar, farelerden aldıkları kürk ve bıyık hücrelerini laboratuvar ortamında başka biyolojik bileşenlerle birleştirdi. Çalışmada 220 farklı kombinasyonu deneyen araştırmacılar, bir kolajen türünü “NFFSE medyası” ismi verilen 5 faktörle birleştirmenin en iyi sonucu verdiğini keşfetti.

ABD'DE BENZER ARAŞTIRMALAR VAR AMA YÖNTEM FARKLI

Daha önce ABD'de benzer bir araştırma yapıldığı 2021 yılında kamuoyuna yansımıştı.

California Üniversitesi, Riverside’da (UCR) yapılan çalışmada, kimyasalların yüksek konsantrasyonlarda olduğu zaman saç köklerini öldürdüğü bulundu. Çalışmaya göre, oranların doğru seviyelerde olması halinde yeni saçlar çıkabilir.

Araştırma ekibinin odağındaki protein, yalnızca bir folikülün büyümesini kontrol etmekle kalmayıp aynı zamanda ölümüne de yol açabilen TGF-beta. UCR araştırma ekibi, saç dökülmesini durdurmak için bu seviyelerin kontrol edilebileceğine inanıyor.

TGF-beta, normalde beyaz kan hücreleri de dahil olmak üzere vücuttaki birçok hücre tarafından salgılanan büyümeyi uyaran bir kimyasal. Araştırmada da bilim insanları, cildin yüzeyinde yapılan ve farklı kimyasalların konsantrasyonunu ortaya çıkaran testlere dayanan veri kümelerini kullandılar.

Araştırma ekibindeki biyolog Dr Qixuan Wang, bilim insanlarının kelliğe neden olan mekanizmaları kontrol etmeye bir adım daha yaklaştırdığını söylüyor.

Saç köklerindeki hücreler periyodik olarak ölür ve bu da saçların dökülmesine neden olur; bu, günde yaklaşık 100 kez gerçekleşen bir süreç. Ancak aynı zamanda, kaybedilen saç telinin yeniden büyümesini sağlamak için yeni saç yapıcı hücreler üretebilen kök hücreler de bulunur.

Araştırmacılar, buldukları sonucu şu şekilde açıklıyor: “Bir saç kökü kendini öldürse bile kök hücre deposunu asla öldürmez. Hayatta kalan hücreler yenilenme sinyali aldıklarında bölünürler, yeni bir hücre oluştururlar ve yeni bir folikül haline gelirler. Yeni araştırmamız bizi kök hücre davranışını anlamaya daha da yaklaştırıyor, böylece onu kontrol edebiliyor ve yara iyileşmesini destekleyebiliyoruz.”


 

Yorumlar