Ay'daki Japon aracı uyandı

Japonya tarafından Ay yüzeyine gönderilen araştırma aracı uykudan uyandırıldı. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a iniş yapan ve uyku moduna alınan uzay aracının, güneş panellerindeki sorunun çözülmesiyle yeniden aktif hale geldiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Ay'daki Japon aracı uyandı

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından Ay'a gönderilen uzay aracı, 20 Ocak Cumartesi günü başarılı bir yumuşak iniş gerçekleştirdi. Güneş panellerindeki bir sorun nedeniyle uyku moduna alınan araç, Güneş'in açısının değişmesiyle fonksiyonlarını geri kazandı ve yeniden sinyal göndermeye başladı.

SLIM PROJESİ VE KEŞİF HEDEFLERİ

Uzay aracı, kısaca SLIM olarak adlandırılıyor ve Japonya'yı Ay'a yumuşak iniş yapmayı başaran beşinci ülke yaptı. Araçta, Ay'ın jeolojik yapısını incelemek üzere bir kızılötesi kamera bulunuyor. Ayrıca, iki küçük keşif aracını da yanında taşıyordu ve bunlar inişten önce başarıyla fırlatıldı.

AY YÜZEYİNDEKİ MİSYONLAR VE ZORLUKLAR

Ay'a iniş yapmak genellikle zorlu bir süreç olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar yapılan tüm denemelerin yalnızca yarısı başarılı oldu. Özellikle Ay'ın iki haftalık aydınlık dönemi ve sonrasında gelen iki haftalık karanlık dönem, misyonlar için zorluklar oluşturuyor. JAXA, bu misyonla Ay’da su ve insan yaşamını sürdürmek için gerekli diğer maddeleri araştırmayı hedefliyor.

JAPONYA'NIN AY KEŞİFLERİ VE GELECEK PLANLARI

Japonya'nın Moon Sniper adı verilen aracın kullandığı hassas iniş teknolojisi, Ay’ın engebeli kutuplarını ve oradaki potansiyel oksijen, su ve yakıt kaynaklarını keşfetmeyi amaçlıyor. SLIM projesi üzerinde yirmi yılı aşkın bir süredir çalışılıyor ve bu, JAXA'nın Ay’a ikinci iniş girişimi. JAXA, aynı zamanda ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile iş birliği içinde, Artemis programı kapsamında önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay’a astronot göndermeyi planlıyor.

Yorumlar