Samanyolu'ndaki Tuhaf Yıldız Barbenheimer Kozmik Geçmişin Eşsiz İzlerini Taşıyor

Araştırmacılar, keşfedilen yeni yıldızın kimyasal bileşiminin, Güneş’in kütlesinin en az 50 katı olan ve bir süpernovaya dönüşmeden önce elementleri yaratan dev bir yıldızın kalıntılarından meydana gelmiş olabileceğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol
Barbenheimer yıldızı bilim dünyasını şaşırttı

Michelle Starr'ın Science Alert sitesinde yer alan bir yazısına göre, Samanyolu Galaksisi'nde keşfedilen ve 'J0931 + 0038' adı verilen bir yıldız, gökbilimcileri şaşkına çeviren benzersiz bir keşif oldu. Duvar Gazetesi'nde çevirisi yayınlanan yazıya göre araştırmacılar, bu yıldızın kimyasal bileşiminin, Güneş’in kütlesinin en az 50 katı olan ve bir süpernovaya dönüşmeden önce elementleri yaratan dev bir yıldızın kalıntılarından meydana gelmiş olabileceğini düşünüyor.

Chicago Üniversitesi ve Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması’ndan gökbilimci Alex Ji, bu olağanüstü keşfi, evrende daha önce benzerine rastlanmamış bir durum olarak tanımlıyor ve yıldıza 'Barbenheimer Yıldızı' adını veriyor.

Yıldızlar, Evrenin Element Fabrikaları

Bilim insanlarına göre, yıldızlar evrende elementlerin üretiminde temel rol oynuyorlar. Büyük Patlama'dan sonra soğuyan uzay, hidrojen ve helyumdan oluşan bir çorba haline geldi ve bu ortam ilk yıldızların doğduğu yer oldu. Yıldızların çekirdeklerinde meydana gelen füzyon süreci, daha ağır elementlerin oluşmasına yol açıyor.

'J0931 + 0038' ve Onun Sıradışı Kimyasal Bileşimi

'J0931 + 0038', Samanyolu'nun galaktik halesinde bulunan düşük kütleli bir kırmızı dev yıldızdır. Bu yıldız, 1999 yılında Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması tarafından ilk kez gözlemlendi ve 2019'a kadar süren detaylı incelemeler sonucunda, sıradışı bir kimyasal bileşim ortaya çıktı. Yıldızın spektrumu, sodyum ve alüminyum gibi tek sayılı elementlerin düşük oranları ve nikel, çinko gibi demire yakın elementlerin yüksek oranlarıyla dikkat çekiyor.

Araştırmanın Sonuçları ve Soru İşaretleri

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden gökbilimci Jennifer Johnson'a göre, bu yıldızın özellikleri, daha önce benzeri görülmemiş bir durumu işaret ediyor. Araştırma ekibi, J0931 + 0038’de keşfedilen metallerin büyük bir yıldızın patlamasından kaynaklandığını düşünüyor. Ancak, bu tür bir yıldızın normalde bir kara deliğe dönüşmesi beklenirdi, bu nedenle keşif, mevcut teorilerle çelişiyor. Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nden gökbilimci Sanjana Curtis, mevcut element oluşum modellerinin bu durumu açıklayamadığını belirtiyor.

Gelecekteki Araştırmalar ve Yayınlar

Bu bulmacanın çözümü şu anda bilinmemekle birlikte, benzer keşifler ve bunların modellenmesi gelecekte 'Barbenheimer Yıldızı'nın gizemlerini aydınlatabilir. Araştırma ekibinin çalışması Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanmış ve arXiv ön baskı sunucusunda paylaşılmıştır.

Yorumlar