Bilim dünyası endişeli! Ay küçülüyor

Bilim dünyası Ay'ın her geçen gün küçüldüğünü belirterek insanlık için büyük bir tehlike arz ettiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bilim dünyası endişeli! Ay küçülüyor

Dünya'nın doğal uydusu Ay, son birkaç yüz milyon yılda çekirdeğinin soğuması sonucu çevresinden yaklaşık 100 metre kadar kaybetti. Maryland Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu küçülmenin Ay'ın güney kutbunun bazı bölgelerinde önemli "yüzey eğriliğine" yol açtığını belirtiyor. Özellikle, bu bölgeler, NASA'nın mürettebatlı Artemis III görevleri için önerilen iniş alanlarını da içeriyor.

Depremlerin Yeni Boyutu

Küçülme süreci sırasında, Ay depremleri gibi sismik faaliyetler gözleniyor. Yeni bir çalışma, Ay'ın güney kutup bölgesindeki fayların oluşmasının, 50 yıl önce Apollo sismometreleri tarafından kaydedilen güçlü Ay depremlerinden biriyle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, Ay'ın güney kutbunun bazı bölgelerinin sismik sarsıntılardan kaynaklanan heyelanlara karşı savunmasız olduğu vurgulanıyor.

İnsan Yapımı Yapılar için Tehlike

Bilim insanları, Dünya'daki depremlere benzer şekilde, Ay depremlerinin de Ay'daki faylardan kaynaklandığını ve Ay yüzeyindeki insan yapımı yapılara ve ekipmanlara zarar verebilecek kadar güçlü olabileceğini belirtiyor. Dünya'daki depremler birkaç saniye sürerken, Ay depremleri saatlerce, hatta tüm bir öğleden sonra sürebilir. Bu, sığ alanlarda meydana gelen depremlerin, gelecekte Ay yüzeyindeki potansiyel insan yerleşimlerini tehlikeye atabileceği anlamına geliyor.

Elde edilen bulgular, Ay'daki araştırma ve keşif görevlerinin planlanmasında önemli etkilere sahip olabilir. Fay bölgelerine yakın konumların, gelecekte Ay'da çalışmalar gerçekleştirecek insanlar için tehlike oluşturabileceği konusunda bilim insanları uyarıyor. Ay yüzeyindeki potansiyel insan varlığını tehdit edebilecek bu depremler, Ay'da saatlerce sürebilir ve olası insan yerleşimleri için ciddi riskler taşıyor.

Yorumlar