Erken ödeyene indirim geç ödeyene ceza

Araç sayısının giderek arttığı ülkemizde kurallara uyulmaması halinde trafik cezaları kesilebiliyor. Kesilen cezalar karşısında bazen şoke olan vatandaşlar cezalarını erken ödediği zaman indirimden faydalanabiliyor. Öte yandan geç ödemelere ise ceza kesiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Erken ödeyene indirim geç ödeyene ceza

Bazı vatandaşlar yapılan hatalar nedeniyle ceza alan vatandaşlar trafik cezalarının erken ödendiğinde indirim uygulandığını bilmiyor. 

Trafik polisleri ve radarlar tarafından kesin trafik cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla ve PTT şubelerinden nakit olarak ödenebilir. Ceza ödemesinin yapılabilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir.

Öte yandan trafik cezası kesildikten sonra, vatandaşların trafik cezalarını erken ödemesi halinde yüzde 25 oranında bir indirim alabiliyor. Bunun için cezanın en az15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. 15 gün içinde ödenmeyen cezalar indirimden yararlanılamadığı gibi gecikmesi cezası bile verilebilir.

Ülkemizde trafik cezaları daha çok uyulmayan park yasağı, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri kullanmama gibi yasaklardan kesiliyor. 

Trafik cezası sorgulama seçenekleri; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet siteleridir. Trafik cezası ödemeleri ise; e-Devlet ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılabilir. Trafik cezasının erken ödeyen sürücüler, yüzde 25 oranında indirimli ödeme imkanına sahip olurlar.

GEÇ ÖDEMEYE CEZA

İndirimden yararlanmak için cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmak gerekiyor. Bu yolla örneğin, seyir halindeyken direksiyon başında cep telefonu kullanana kesilen 235 liralık cezayı 176 liraya düşürebilirsiniz. Geç ödemede ise aylık yüzde 5 gecikme zammı ilave ediliyor.

Yorumlar