Doğu Afrika Topluluğundan "Kongo" toplantısı

Doğu Afrika Topluluğu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gündemiyle toplandı

Google Haberlere Abone ol
Doğu Afrika Topluluğundan "Kongo" toplantısı

Doğu Afrika Topluluğu (EAC) savunma kuvvetleri komutanlarının, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda devam eden ve Uganda ile Ruanda'yı da etkileyen güvenlik sorununu görüşmek üzere bir araya geldiği bildirildi.

Kenya basınındaki habere göre, EAC üyesi ülkelerin savunma kuvvetleri komutanları, KDC'nin Goma bölgesinde güvenlik ve barışın yeniden nasıl sağlanacağını görüştü.

Toplantıda bölgedeki barışın tesisi için ortak barış gücü kurulması konusunda görüşmeler yapıldığı kaydedildi.

Kenya Savunma Kuvvetleri Komutanı General Robert Kibochi, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, EAC olarak bölge ülkelerinde barış ve güvenliğin sağlanmasının öncelikli konu olduğunu vurguladı.

KDC Genelkurmay Başkanı Mbala Munsense ise ülkesinde ve Doğu Afrika'da barışın sağlanmasını istediklerinin altını çizdi.

KDC'nin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğusu, 20 yıldır altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve çatışmalarına sahne oluyor.

Afrika'nın doğusunda bulunan Afrika Büyük Göller Bölgesi ülkelerinden Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzanya, Güney Sudan ve Uganda'nın oluşturduğu hükümetler arası bir kuruluş olan EAC ilk olarak 1967'de kurulmuş ve 1977'de çöktükten sonra 2000'de yeniden faaliyete geçmişti.

KDC ise EAC'ye resmi olarak son üye ülke oldu.

Örgüt, üye devletlerin bir araya geldiği Doğu Afrika Federasyonu'nu kurmayı ve siyasi birlik oluşturmayı amaçlıyor.



Yorumlar