İtalya, işgalci İsrail elçisi istemedi

İtalya, Filistin topraklarında işgal edilen bölgede belediye başkanlığı yapan ismin, İsrail tarafından Roma büyükelçisi olarak atanmasına karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İtalya, işgalci İsrail elçisi istemedi

İtalya, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal bölgesi olarak kabul edilen bir Yahudi işgal yerinin belediye başkanı Benny Kashriel'i Roma Büyükelçisi olarak atama planına itiraz etti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, geçen Temmuz ayında 2024 yazında emekliye ayrılacak olan Büyükelçi Alon Bar'ın yerine Kashriel'i önermişti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kashriel'in "güvenlik ve bölgesel istikrar" konuları yanında ekonomi ve enerji alanlarındaki deneyimine vurgu yapmıştı.

İTALYA'NIN TAVRI VE MESAJLARI

DW Türkçe'nin haberine göre, İsrail hükümeti henüz resmi bir talepte bulunmamışken, İtalyan yetkililer atamayı uygun bulmadıklarını belirten bir dizi mesaj gönderdiler. İsrail Dışişleri Bakanlığı konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

KASHRİEL'İN GEÇMİŞİ VE POLİTİK DURUŞU

72 yaşındaki Benny Kashriel, yaklaşık 40 bin nüfuslu bir Yahudi işgal bölgesinin belediye başkanlığını 1992'den bu yana yürütüyor. Ayrıca, 1999-2001 yılları arasında Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin çatı örgütü olan Yeşa Konseyi'nin başkanlığını yaptı.

İTALYA'NIN İSRAİL POLİTİKASI VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya hükümeti, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü Gazze operasyonunu destekliyor. Ancak, BM tarafından yasa dışı kabul edilen İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerini barış sürecine engel olarak görüyor. İtalya, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümü savunan bir tutum sergiliyor ve bu konuda İsrail'e çağrılar yapıyor.

Yorumlar