Çin ekonomisine koronavirüsü darbesi

ABD ile aralarındaki ticaret savaşlarında önemli bir adım atarak birinci faz anlaşması imzalayan Çin ekonomisi bu defa korona virüsünün tehdidi altında.

Google Haberlere Abone ol
Çin ekonomisine koronavirüsü darbesi

1,5 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, aynı zamanda hızla büyüyen ekonomisi ile ABD'yle yarışıyor. 

ABD ile aralarında ticaret savaşlarında önemli bir adım atan Çin, bu defa 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle ekonomisine ağır darbe aldı.

Vuhan'da ortaya çıkan virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, 170'i aşarken son 24 saatte 1737 yeni vaka tespit edildi.

Bir önceki raporunda tehdide dönüşme riski için “küçük ihtimal” değerlendirmesini yapan Dünya Sağlık Örgütü, bir hata yaptıklarını, tehdidin küresel boyutta olduğunu duyurdu ve korona virüsü için acil alarmı verdi.

Tüm ülkeleri harekete geçiren bu virüsün yayılma hızı da ekonomiye etkisi de Çin sınırlarını aşmış durumda.

10 GÜNDE 1.5 TRİLYON DOLAR ZARAR

Bloomberg tarafından paylaşılan verilere göre; 20 Ocak’tan bu yana ülkenin büyük kentlerinde etkili olan ve geçen 10 günde, hızla yayılan virüsün de etkisiyle küresel borsalardan 1.5 trilyon dolar buhar oldu.

Asya hisselerinin hemen hemen tamamı, en kötü performansı gösteren varlık oldu.

Virüsün dalgalanmaya yol açacağı endişesi nedeniyle yatırımcılar petrol ve sanayi malları yatırımından vazgeçerken güvenli liman olarak görülen altına bir yöneliş gözleniyor.

 

Yorumlar