Can Gürzap nede öldü? Sebebi belli oldu

Son Dakika... Sinema ve Tiyatro Sanatçısı Can Gürzap, hayatını kaybetti. Can Gürzap'ın neden öldüğüne ilişkin ise açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Can Gürzap hayatını kaybetti

Usta oyuncu Can Gürzap hayata veda etti. Gürzap, bir süredir hastanede tedavi görüyordu. Peki, Can Gürzap neden öldü, hastalığı var mıydı? Gürzap'ın ölüm nedeni belli oldu.

CAN GÜRZAP KİMDİR?

Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu, yazar ve eğitmen Can Gürzap, uzun ve başarılı bir sanat yaşamı sonrası İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. Gürzap, 26 Mayıs 1944'te İstanbul'da doğdu ve 1 Aralık 2023'te aynı şehirde vefat etti. Sanat yolculuğuna, sanatçı babası Reşit Gürzap ile başlayan Gürzap, 1962'de Kadıköy Maarif Koleji'ni bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Eğitimine Londra'daki Central School of Speech and Drama'da devam eden sanatçı, Ankara Devlet Tiyatrosu'nda yönetmen ve oyuncu olarak görev yaptı. Kariyeri boyunca TRT radyosunda birçok radyo tiyatrosu hazırlayan Gürzap, 1971'de Arsen Gürzap ile evlendi ve 1978'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun kurucu müdürü oldu. Çevirmenlik ve senaryo yazarlığı gibi alanlarda da eserler veren Gürzap, "Yorgun Savaşçı" (1993) gibi başarılı işlere imza attı.

CAN GÜRZAP NEDEN ÖLDÜ

Gürzap'ın bir süredir hastanede aort anevrizması tedavisi görüyordu. Sol kalpten çıkan ve aort adı verilen atardamarda bölgesel genişleme olması sonucu kesecik oluşması durumudur. Sıklıkla 60 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastalarında görülebilen bu genişleme noktalarında ani olarak yırtılmalar meydana gelebilir. Buna aort yırtılması ya da tıbbi adıyla aort diseksiyonu denmektedir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAYATI

Gürzap'ın eğitim alanındaki katkıları, konservatuvarda öğretmen olarak ders vermesiyle sınırlı kalmadı. Kendi kurucusu olduğu Dialog sunuculuk ve dil okulunda da görev alarak sanat ve eğitim dünyasına katkılarını sürdürdü. Sinema ve dizi filmlerdeki rolleriyle tanınan sanatçı, 2004 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülüne layık görüldü.

can gürzap hayatını kaybetti

SANAL DÜNYADA DA VARLIK GÖSTERDİ

Gürzap'ın sanat hayatı, sadece sahne ve ekranlarla sınırlı kalmadı. Ayrıca popüler video oyunu League of Legends'ın Azir karakterine ses vererek dijital dünyada da iz bıraktı.

ESERLERİ VE ÖDÜLLERİ

Gürzap'ın yazarlık alanındaki eserleri arasında "Söz Söyleme ve Diksiyon" (Remzi Kitabevi, Ekim 2006), "Konuşan İnsan" (Yapı Kredi Yayınları, Ocak 2004) ve "Perde Arkasından" (Remzi Kitabevi, 2012) bulunmaktadır. Sanat kariyeri boyunca birçok ödüle layık görülen Gürzap, 1970-1971 Dönemi Sanat Sevenler Derneği Ödülleri'nde, 4. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri'nde "En Başarılı Erkek Oyuncu" ödülünü ve 16 Şubat 2010'da GYTE Türkçe Topluluğu tarafından "Türkçeyi En İyi Kullanan Tiyatro Sanatçısı Ödülü"nü kazandı.

Gürzap'ın vefatı, Türk sahne sanatları için büyük bir kayıp olarak kabul edilmekte ve sanat dünyasında derin bir üzüntü yaratmaktadır.

Yorumlar