Aysun Gültekin kimdir, nerelidir? Aysun Gültekin kaç yaşında?

TRT 1'de yayınlanan "Sen Türkülerini Söyle" isimli yarışmanın en dikkat çeken jüri üyesi Aysun Gültekin, sesi ve sanatıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle de Türk Halk Müziği sanatının sultanı olarak bilinen Belkıs Akkale ile olan benzerliği ise herkesi şaşırtıyor. Sesinin de benzemesi...

Google Haberlere Abone ol
Aysun Gültekin kimdir, nerelidir? Kaç yaşında?

Aysun Gültekin'in kim ve nereli olduğu soruları TRT 1'de yayınlanan türkü yarışmasıyla birlikte bir kez daha gündem oldu. Yarışmanın jüri üyeleri arasında yer alan en kıdemli isim olarak Aysun Gültekin öne çıkıyor.

AYSUN GÜLTEKİN KİMDİR, NERELİDİR?

Aysun Gültekin biyografisi şöyle: Gültekin, baba tarafından aslen Erzurumlu, anne tarafından ise Rizeli'dir. Gültekin 1963 yılında Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Çamlıkaya beldesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu bölgede tamamladı. Lise eğitimini ise Ağrı Kız Meslek Lisesi'nde aldı. Müzik tutkusuyla genç yaşlardan itibaren ilgilenmeye başlayan Gültekin, Ağrı Halk Eğitim Korosu'nda yer alarak müziğe adım attı. 1982 yılında TRT Erzurum Radyosu'nda alaylı olarak göreve başladı ve bu süreçte TRT'nin düzenlediği radyo sınavlarını kazanarak profesyonel bir kariyere adım attı. Müzik eğitimi almak için Esat Kabaklı'dan dersler aldı ve 1992 yılında TRT İstanbul Radyosu'na tayin oldu.

Aysun Gültekin kimdir, nerelidir, kaç yaşında

Aysun Gültekin kimdir

 

Gültekin, Türk halk müziği dalında önemli bir sanatçı olarak tanındı. 2008 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Türk müziği dalında yılın sanatçısı seçildi, bu da onun müzik kariyerinin önemli bir başarısıydı. Sanatçı ayrıca televizyon dizilerinde de türküler seslendirdi ve adını daha geniş bir izleyici kitlesine duyurdu. Bazı dizi projeleri arasında "Sakarya Fırat," "Pars: Narkoterör," "Yabancı Damat," "Köprü," "Kurtlar Vadisi Irak," ve "Kurtlar Vadisi Pusu" bulunmaktadır.

2008 yılında, "Anadolu Ninnileri" isimli bir albüm projesinde yer aldı ve TRT stüdyolarında kaydedilen bazı türküler "Bala Sarhoş" adıyla TRT tarafından albüm olarak yayımlandı. Ancak, müziğin yanı sıra sanatçı olarak TRT'deki görevini de sürdürdü. 16 Aralık 2011 tarihinde TRT Harbiye stüdyosunda verdiği bir konserle TRT'deki görevinden ayrıldı.

Aysun Gültekin, Türk halk müziği sahnesindeki etkileyici kariyeri ve müziğe katkılarıyla tanınan bir sanatçı olarak bilinir.

KENDİ DİLİNDEN AYSUN GÜLTEKİN

Gültekin, kendisiyle ilgili bir soru üzerine hayatını kısaca şöyle anlatmıştı: Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Çamlıkaya beldesinde dünyaya geldim. Babam Erzurum-İspirlidir, anne tarafım aslen Rize-Çamlıhemşin’e dayanır. Fakat, annemin ailesi kendisi çok küçük yaşlarda iken Çamlıhemşin’den ayrılarak Erzurum’a yerleşmişler. Babam öğretmen annem ise ev hanımdır. 5 yaşıma kadar Çamlıkaya’da yaşadım, daha sonra babamın görevi nedeniyle Erzurum’un Karayazı ilçesine taşındık. Bir süre burada kaldıktan sonra yeniden İspir’e dönüş yaptık.

İlk ve Orta öğrenimimi İspir’de tamamladım, sonrasında Lise eğitimi için Ağrı Kız Meslek Lisesi’ne katıldım. Burada okuduğum dönemde Erzurum Radyosunun açmış olduğu sınavlara girerek neticesinde başarılı oldum.

1982 yılında Erzurum Radyosu’nda göreve başlayarak sanat yaşamına ilk adımımı attım. 1992 yılında İstanbul Radyosuna tayin oldum ve halen İstanbul Radyosu’nda sanat yaşamıma devam ediyorum…

Gültekin, halk müziğiyle tanışma hikayesini ise şöyle anlatmıştı: Aile içerisinde babamın cümbüşle meşgul olması, annemin ve diğer kardeşlerimin seslerinin güzel olması vesilesiyle müzikle iç içe bir yaşamımız vardı. Fakat bu anlamda ben çok istekli değildim, babamın bir tercihi söz konusuydu.

Halk müziği ile tanışmam biraz da Ağrı Halk Eğitim Korosunda yer almam ile başladı. O dönemlerde Erzurum Radyosunda Ağrı’nın Kurtuluş Yıldönümü vesilesi ile bir program düzenlenmişti. Program esnasında beni dinleyen Erzurum Radyosu Şube Müdürümüz Muzaffer Zeki Bey’in “Bu kızımızın sesi çok güzel, gelsin muhakkak sınavlara girsin” demesi ile 1981 yılında Radyo sınavlarına girmiş oldum.

Tabii, Radyo’ya katıldıktan sonra nasıl bir derya içerisinde olduğumu anladım, sonrasında asıl önemli olanı ise Türküleri çok sevdim.

Yorumlar