ABD, Menbiç'e neden asker gönderdiğini itiraf etti

ABD, PKK-PYD tarafından DEAŞ bahanesiyle kontrol altına alınan Menbiç'e en az 12 zırhlı araç gönderdiğini, birçok noktaya da askerlerini yerleştirdiğini açıkladı. Askerlerin konuşlandırılmasına gerekçe olarak ise özetle, "PYD'yi saldırılara karşı korumak" gösterildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Menbiç'e neden asker gönderdiğini itiraf etti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye'nin Suriye'de PYD ile işbirliğinden vazgeçmesi için çağrılar yaptığı Amerikan yönetimi her geçen aksi yönde yeni adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak, Türkiye'nin "PYD çekilmezse saldırırız" dediği Menbiç'e ABD tarafından asker gönderildi. Gönderiler askerlerin tek amacı, Türkiye'nin PYD'ye saldırmasını önlemek. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Suriye’nin Münbiç ilçesine hafta sonu konuşlandırılan askerilerin “güvence verme ve caydırma” amaçlı olarak gönderildiğini ancak başka kuvvetlerle çatışmaya girme yetkilerinin bulunmadığını açıkladı. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcüsü Jeff Davis “Koalisyonun parçası olarak güvence verme ve caydırma amaçlı Münbiç’in içine ve etrafına ABD askerleri konuşlandırıldı. Bu görev DEAŞ’tan başka bir tarafa saldıran tarafları caydırmak içindir.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye destekli güçlerin batından şehre yaklaştığını, Suriye rejimi konvoylarının ve Rus birliklerinin bölgeye geldiğini gördüklerini ifade eden Davis, Münbiç’i PYD/PKK’nın paravan örgütü Münbiç Askeri Konseyi’nin kontrol ettiğini söyledi. “Herkesin DEAŞ’a odaklanması için Münbiç’in içine ve batısına belirli bir kuvvet konuşlandırdık.” diyen Davis, özellikle hangi kuvvetlere yönelik kaygı taşıdıklarını açıkça ifade etmekten kaçındı ve “Münbiç’in halen kurtarılmadığını savunanlara karşı” şehirde bir güç gösterisi yaptıklarını söylemekle yetindi. 

'ABD ASKERLERİNİN TEK TARAFLI ÇATIŞMAYA GİRME YETKİLERİ YOK'

Orada bulunan kuvvetlerin sadece görünür olmak adına orada olduğunu ifade eden sözcü, “Kimse ile çatışmaya girmek için orada değiliz. Gözü çatışmada olanlara sadece yürütülmesi gereken bir savaş varsa onun da DEAŞ’a karşı olması gerektiğine dair görünür bir hatırlatmadır.” cevabını verdi. Münbiç’te bulunan ABD askerlerinin çatışmaya girme yetkileri olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Davis “Kendilerine bir saldırı olduğunda, nefsi müdafaa için elbette ki yetkileri var ancak onun dışında orada başka bir kuvvetle çatışmaya girme yetkileri yok.” dedi. Bu tür bir görevin DEAŞ ile mücadele süresince ilk kez icra edildiğini ifade eden Davis, söz konusu kararın Beyaz Saray ve Pentagon’dan ziyade ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ve Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu komutanlarınca alınmış olduğunu belirtti. Uluslararası haber ajansı AFP, bugün Münbiç'in batısındaki Amerikan zırhlı araçlarını görüntülemişti.

PENTAGON RAKKA'YA DA PYD İLE GİRMEK İSTİYOR

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Donald Trump yönetimine "Rakka operasyonuna PYD/PKK’nın öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile devam edilmesini istediğini" bildirdi. Amerikan medyasında, Pentagon’un Rakka operasyonu için SDG’ye daha fazla askeri yardım yapılmasını ve ABD’nin söz konusu operasyonda daha fazla askeri varlık göstermesi gerektiğine ilişkin haberler üzerine, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Pentagon yetkilisi, “Günün sonunda kararı Beyaz Saray verecek. Ancak şu an itibariyle SDG ve ortaklarımız ile işbirliğimiz yürüyor. Bu işbirliğini değiştirecek çok sebep yok. Yönetim orada farklı bir şey yapmak veya oraya asker göndermek isterse bu da bir seçenektir ancak şu anda işleyen planı değiştirmeye çok gerek yok.” dedi. ABD’nin silah tedariki konusundaki politikasının değişmediğini belirten yetkili, Pentagonun ihtiyaç oldukça desteklediği kuvvetlere askeri yardım yapmaya devam edeceğini vurguladı.

"ONLARI HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI DONATACAĞIZ"

Aynı yetkili, karşı karşıya kaldıkları zorluklara göre söz konusu grupları destekleyeceklerine işaret ederek, şunları ifade etti: “Yakın zamanda el yapımı patlayıcılara karşı zırhlı araçlar verdiğimizi gördünüz. Onları karşılaşabilecekleri her türlü özel tehdide karşı donatacağız ancak bu ekipmanları sadece SDG’nin Suriye Arap Koalisyonuna vereceğiz.” Masada her türlü seçeneğin olduğuna dikkati çeken yetkili, “sunulan seçenekler konusunda yönetimi zorlamak istemediklerini” ancak Rakka operasyonunda SDG ile yola devam etmenin “uygulanabilir ve iyi bir seçenek” olduğunu savundu. Pentagon, ABD’nin silahları SDG’nin Arap kolu olan Suriye Arap Koalisyonuna verdiğini iddia ederken, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ve onun askeri kolu YPG’nin gönderilen silah ve ekipmanlardan faydalandığı bilgisi basına yansımıştı. Türkiye'nin, ABD'nin gönderdiği silahların terör örgütü PYD/PKK'nın eline geçtiği yönündeki uyarılarını uzun süre göz önüne almayan Obama yönetiminin ardından Trump yönetiminin, PYD'ye silah yardımı konusunda izleyeceği politika merak ediliyor.

Yorumlar

kenan peki rusu ne bok yemeğe soktun şerefsiz pyd senin ordan çıkman gerekmiyormuydu türkiye bu kahpe abd ile anlaşma yapmayın işte sözünde durmuyor