CHP, Müezzinoğlu'na acil servisler ve aile hekimlerinin durumunu sordu

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Sağlık Bakanı’na acil servislerin ve aile hekimlerinin durumunu sordu.Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aylin Nazlıaka,...

Google Haberlere Abone ol
CHP, Müezzinoğlu'na acil servisler ve aile hekimlerinin durumunu sordu

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Sağlık Bakanı’na acil servislerin ve aile hekimlerinin durumunu sordu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aylin Nazlıaka, Ankara Tabip Odası’nın 29 Nisan 2014 tarihinde yaptığı açıklamada aile hekimlerinin nöbet tutma zorunluluğuna değindiğini hatırlattı. Nazlıaka, bu açıklamada yer alan hususlara dikkat çekti: “Sağlık Bakanlığı, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarına 6514 sayılı Torba Yasa ile kamu hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında 'ayda asgari sekiz saat' nöbet uygulaması getirmiş; nöbetin usul ve esasları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 09.04.2014 tarihinde ilan edilmiştir. Halk Sağlığı Müdürlükleri ASM sağlık çalışanlarına Mayıs ayı içinde nöbet listesi hazırlıklarını başlatmış, bazı illerde bunu yayınlanmıştır. ASM çalışanlarını, kamu hastane acillerinde veya 112 istasyonlarında nöbet tutmaya zorlamanın, sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarının gaspı anlamına geleceğini, yasallık kazandırmak adına yapılan düzenlemelerin evrensel sağlık hizmet anlayışına uygun olmadığını ve acilden hizmet alan halkın bu uygulamadan zarar görebileceğini bir kez daha söyleme gereğini duyuyoruz.”

Acil Tıp’ın, hayati tehlike oluşturan durumların hızlı bir şekilde tanınıp müdahalesinin yapılmasını sağlayan tıp dalı olduğunu belirten CHP’li Nazlıaka, “Acil Tıp, özellikle acil sağlık sorunlarının çözümü için hastane öncesi ve hastanelere bağlı acil servislerde sunulan hizmetin kalitesinin artırılmasını, ölüm ve sakatlıkların önlenmesini hedef almıştır.

Acil servise başvuran hasta profili çeşitlilik gösterir. Tüm hastalıklar hakkında bilgi sahibi olan acil tıp uzmanları diğer uzmanlık dallarının aksine geniş bir açıdan hasta değerlendirmek zorundadır.” dedi.

MÜEZZİNOĞLU'NA SORULAR

CHP’li Nazlıaka, bu bağlamda Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:

"Ülkemizde kaç tane acil tıp ünitesi bulunmaktadır? İllere göre dağılımı nedir? Bu servislerde çalışan acil tıp uzmanı sayısı nedir?

Aile hekimliği ve acil bölüm doktorluğu ayrı mesleki eğitim ve deneyim gerektiren disiplinler değil midir? Acil bölümünde görev yapmak için yeterli eğitim ve deneyimi olmayan doktorları bu bölümlerde nöbete çağırarak görev yaptırtmak sağlık hizmeti sunumunu olumsuz yönde etkilemeyecek midir? Hekim ve hasta haklarına aykırı değil midir?

Acil servis isimleri ayrı ayrı belirtilmek üzere acil servislerde çalışan doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin sayısı ve nöbet saat süresi nedir?

Acil servislerde bölümle ilgili uzmanlarının görev yapmaması nedeniyle zamanında ve gerekli müdahalenin yapılmaması nedeniyle hastaların hayatını kaybetmesi ya da engelli olması halinde bunun sorumlusu kim olacaktır?

Sağlıkla ilgili olarak bu türden gelişigüzel kararlar alarak personel açığını gidermek için uzmanlık gerektiren bir alanda farklı bir branşta hekim çalıştırmak vatandaşlarımızın hayatını ve sağlığını tehlikeye atmak değil midir?

Aile hekimlerinin iş yoğunluğu ve mesai saatleri bilinmektedir. Aile hekimlerinden iş yoğunluğu ve yorgunluğu sonrasında acil servislerde yeterli sağlık hizmeti vermesi beklenebilir mi?

Uluslararası hukuk normlarına aykırı olan, hak gaspı olarak nitelenen bu uygulamaya neden gerek duyulmuştur?

Ülke genelinde ve Ankara’da kaç acil servis bulunmaktadır? 2012-2013 ve 2014 yılının ilk çeyreğinde bu acillere kaç hasta başvurmuştur? Bu hastalardan kaçı hayatını kaybetmiştir? Acil servislerimiz ne zaman hizmet kalitesi ve yeterli personel sayısı ile Avrupa ülkeleri standardına çıkartılacaktır?" CİHAN

Yorumlar