Visa ve Mastercard’dan Rus bankası müşterilerine işlem yasağı

Rusya’nın Kırım’la birleşme kararının ardından yaptırımlar sıradan vatandaşa yönelmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Visa ve Mastercard’dan Rus bankası müşterilerine işlem yasağı

Rusya’nın Kırım’la birleşme kararının ardından yaptırımlar sıradan vatandaşa yönelmeye başladı. Rossiya Bank müşterilerinin uluslar arası ödeme sistemleri Mastercard ve Visa ile işlem yapmaları engellendi.

Rossiya Bank internet sayfasından yapılan açıklamada kendilerine herhangi bir bildirimde bulunmadan müşterilerinin ödeme işlemlerinin durdurulduğu belirtildi. Banka müşterilerinin haklarını korumak için hukuki süreç başlattı. Açıklamada ATM’lerden nakit çekişi ve anlaşmalı bankalarda işlem yapılması konusunda sorun yaşanmadığına dikkat çekildi.

ABD Başkanı Barack Obama dün yaptığı açıklamada, Rus yöneticiler ve bir bankaya yönelik yaptırım uygulanması ve Rus ekonomisinin kilit sektörlerine yaptırım uygulanması ile ilgili başkanlık emri imzaladığını açıklamıştı.

ABD’nin listeyi genişletme kararı almasının ardından Moskova da dün 9 ABD’li yetkili için seyahat yasağı ve Rusya’da bulunan mal varlıklarının dondurulması kararı almıştı.

ABD’den gelen ek yatırımlar Rusya borsasını olumsuz etkilerken dolar ve Euro da yükselişe geçti. Dolar bazlı RTS endeksi yüzde 4,3 kayıpla 1103 puana, ruble bazlı MICEX endeksi de yüzde 3,37 düşüşle 1276 puana geriledi.

31 kapek artan dolar 36,42 rubleden, 27 kapek artan Euro da 50,23 rubleden işlem görüyor.
CİHAN

Yorumlar