TUSKON, bu sefer Ege’den Orta Batı Afrika’ya ticaret köprüsü kurdu

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nun (TUSKON) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye-Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü İzmir’de geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Türkiye’nin en aktif iş dünyası sivil toplum kuruluşlarından...

Google Haberlere Abone ol
TUSKON, bu sefer Ege’den Orta Batı Afrika’ya ticaret köprüsü kurdu

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nun (TUSKON) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye-Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü İzmir’de geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Türkiye’nin en aktif iş dünyası sivil toplum kuruluşlarından biri olan TUSKON, Türkiye’nin her bölgesinden iş insanını dünya ile buluşturmaya devam ediyor.

    TUSKON’un koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu'nun (ESİDEF) organize ettiği Türkiye–Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü İzmir’de düzenlendi. TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer’in katılımıyla gerçekleştirilen organizasyona Nijer, Nijerya, Gana ve Burkina Faso’dan 100 firmayı temsilen 250, İzmir ve çevre illerden de 300 iş insanı katıldı. Organizasyona inşaat malzemeleri, mobilya, gıda, tarım, tekstil, kozmetik ve kişisel bakım alanlarında ürün, makine ve ekipmanları alanında faaliyet gösteren firmalar katıldı.

    ‘AFRİKA’DAKİ TARIM ARAZİLERİ EGELİ GİRİŞİMCİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT’

    TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Türkiye-Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü’nün açılışında yaptığı konuşmada, ekonomik büyüme rakamlarına göre son 10 yılda en hızlı büyüme kaydeden 10 ekonominin 7’sinin Afrika kıtasında olduğuna dikkat çekti. Afrika’da birçok sektörü ayı anda ilgilendiren orta tüketim sınıfının önümüzdeki dönemde 600 milyon olmasının beklendiğini ve 2020 yılı itibariyle 1,4 trilyon dolar tüketim harcaması oluşturmasının tahmin edildiğini aktaran Ciğer, “Dünyada kullanılmayan tarım arazilerinin yüzde 40’ı Afrika kıtasında. İzmir’de ve Ege bölgesinde faaliyet gösteren firmalarımıza bu tarım arazilerinin kullanılması ve modern tarım yapılması için Afrikalı ortaklarımızla fikir alış verişi yapılmasını tavsiye etmek isterim.” dedi.

    Kıtada bulunan doğalgaz, petrol gibi yeni enerji kaynaklarının bulunmasının bölgenin yatırım çekmesindeki cazibesini arttırdığını ifade eden Ciğer, şöyle devam etti: “Alt yapı alanında yapılan projelerin sayısının giderek artması ulaşım ve iletişimin kolaylaşmasını sağlamakta, ülkeler arası ticaret hacmi hızla yükselmektedir. Bu saydığım pozitif gelişmeler gibi birçok neden Türk iş dünyasının Afrika’ya olan ilgisini artırması gerektiğini göstermektedir.”

    İzmir’de 4 binden fazla ihracatçı firma olduğu aktaran Ahmet Ciğer, “7’si aktif, 6’sı inşa halinde ve bir kısmı da proje aşamasında olan organize sanayi bölgeleri, 2 serbest bölge, 1 teknoloji geliştirme bölgesi ve 4 ana ticaret limanı ile İzmir, bölgenin yatırım için cazibe merkezi konumunda. İzmir ve bölgesinde büyük bir bilgi ve tecrübe potansiyelinin var olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

    “AFRİKA’DAKİ TÜRK OKULLARI KATALİZÖR İŞLEVİ GÖRÜYOR”

    Afrika’daki Türk okullarıyla ilgili de konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı Ciğer, konuyla ilgili şunları söyledi: “Kalıcı ilişkilerimizin geliştirilmesi adına işbirliğimizi arttırmamız gerektiğini düşündüğüm en önemli alanlardan bir tanesi de eğitimdir. Türkiye’nin yurtdışı yatırımları arasında eğitim yatırımları önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan Türk girişimciler tarafından Batı Afrika bölgesinde eğitim sektöründe yatırımlar yapıldığını görmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Bu eğitim kurumları ülkeler arasındaki kalıcı dostlukların insani değerler üzerinde yükselmesini sağlamanın yanı sıra, Türk işadamlarının ticaret ve yatırım için bir ülkeye yerleşmelerinde de önemli bir katalizör işlevi görmektedir. Gelecek nesillerin birbirlerini daha iyi tanıyan ve geleceği barış ve sevgi ile inşa edeceklerine inanarak emeği geçen tüm öğretmenlere, destek olan Türk ve Afrikalı iş adamlarına, bürokrat ve devlet ricaline teşekkür ederim.”

    ‘DOĞRU ALICIYI DOĞRU SATICIYLA BULUŞTURUYORUZ’

    ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara ise İzmir’in ticari potansiyeline dikkat çekerek “İzmir ve Batı Akdeniz bölgesi, Türkiye’nin sanayisi en gelişmiş bölgelerinden biri. TUSKON koordinasyonunda düzenlenen bu ticaret köprüleri ile doğru alıcıyı, doğru satıcı ile buluşturmayı hedefliyoruz. Afrika, 232 milyon nüfusu ve 575 milyar doları aşan ekonomik büyüklük ve toplamda 80 milyar dolar ithalat rakamı Türk müteşebbisler için önemli bir pazar. Bu pazarı TUSKON camiası olarak önemsiyor ve geliş gidişlerimizi her geçen gün daha da arttırıyoruz.” şeklinde konuştu.

    Türk okullarının Afrika ile Türkiye arasında dostluk ve ticari ilişkilerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını dile getiren Özkara, şunları kaydetti: “Afrika’nın en hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Batı Afrika sahip olduğu doğal kaynaklar ve ticari ve yatırım fırsatları ile Türk firmaları için önemli bir bölge. Bugün burada bu bölgenin önemli ticaret merkezlerinden olan Burkina Faso, Gana, Nijer ve Nijerya’dan yapı, inşaat, mobilya, tekstil, gıda, tarım gibi birçok sektörden işadamı ve iş kadınını ağırlıyoruz. Beş gün şehrimizde ağırlayacağımız yabancı misafirlerimiz ile ikili iş görüşmeleri, fabrika ziyaretleri, tarihi ve kültürel geziler yapacağız. Ticaretin tek taraflı gelişmesinden ziyade karşılıklı fayda prensibinde ilerlemesini istiyoruz. Bu bağlamda kalıcı dostlukların da buna katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

    ALTIN VE SUSAM BÜYÜK FIRSAT

    Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Amadou Dicko da zirvede yaptığı konuşmada, Türk işadamlarını ülkesiyle iş yapmak için davet etti. Türk girişimcilerin Afrika’da iş yaptığını ve ortak aradığını dile getiren Büyükelçi Dicko, şunları kaydetti: “Biz Afrikalılar da Türkiye ile çalışmak istiyoruz. Türk girişimcileri Afrika’ya, Burkina Faso’ya davet etmek istiyorum. Bölgemizin dünya ile entegre olmasını istiyoruz. Burkina Faso son yıllarda tarımda, hizmet sektöründe ve inşaat alanında büyük gelişmeler kaydetti. Burkina Faso’nun en büyük zenginliği yer altı kaynakları altın. Türkiye susamı çoğunlukla dışarıdan ithal ediyor. Türk girişimcileri altın madeni sektörüne, susam üretimine ve güneş enerjisi sektörüne yatırıma davet ediyorum.”

    ‘ARAMIZDAKİ DİL SORUNUNU TÜRK OKULLARI ÇÖZECEK’

    Büyükelçi Dicko, Afrika’ya gelen Türk girişimcilerin başarılı olmasını istediğini belirterek “Afrikalılar Türkiye ile çalışmak istiyor. Karşılıklı olarak birbirimizden alacak şeylerimizin olduğunun farkındayız. Ama dil sorunumuz var. Bunu aşmalıyız. Bunu da Afrika’da yerleşik olan Türk okullarıyla aşacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar